Сабор подно планине Копаоник у селу заборављеном у природи

Дана 19.08.2018.године недалеко од Луковске бање у селу Штава општина Куршумлија одржан је традиционални сабор поводом верског празника „Преображење“ где се окупио већи број грађана Куршумлије и мештани околних села.На поменутом месту у селу Штава где је одржан сабор налази се и црква „Св.Мина“која датира из 12 века и која је под заштитом Републике Србије као спомен културе.

Иначе изнад села Мрче и Штава се издиже Панчићев врх.

Између те две лепоте је безброј планинских врхова обраслих шумом, пропланака и удолина, које пресеца Штавска река. У њу се уливају бистри планински потоци. Идила! Свако ко живи у граду радо би овде провео одмор. Да ужива и да се диви природним лепотама.

Али то је само једна страна медаље,друга показује нешто сто нарушава уживање и живот у овако дивној природи.А та друга страна медаље квари овај склад и становницима овог краја отежава услове живота јер је веома тешко стићи до ових села због тога сто су такорећи одсечени од света.Пут је у лошем стању, сигнал за ТВ је веома лош, а мобилне мреже отежано функционишу.

И поред тако тешких услова, оволики број окупљених, а има свих  генерација, од најмлађих до најстаријих, говори да се корен и вера  не заборављају.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*