СИМОНОВИЋ: РЕСТАУРАЦИЈА УТВРЂЕЊА НА ХИСАРУ ВЕОМА ВАЖАН ПРОЈЕКАТ

Град Прокупље добио је 20 милиона динара од Министарства трговине, туризма и телекомуникација за реализацију пројекта “Конзерваторско-рестаураторски радови на кули и бедемима горњег града утрврђења на Хисару и постављање летње позорнице“. 

Овај веома важан пројекат биће реализован у наредном периоду, а на њега се данас осврнуо Александар Симоновић, члан Градског одбора Српске напредне странке Прокупље, на конференцији за новинаре на тему “рестаурација утврђења на Хисару”.

-Пре нешто више од годину дана израђен је овај пројекат, а сада су ту средства за његову реализацију. Циљ је да цео овај простор добије аутентичан изглед и постане место за многа културна дешавања, рекао је Симоновић.

Средства Министарства трговине, туризма и телекомуникација биће искоришћена за реализацију прве фазе овог пројекта, а већ се размишља и о другој фази.  

-Постоји и сагласност Завода за заштиту споменика, тако да ће Хисар добити један сасвим нови изглед какав и заслужује, са свим  знаменитостима, истакао је Симоновић.

Иначе, сам комплекс Хисар, проглашен је за културно добро још 1961. године, а 1983. године је проглашен за културно добро од великог значаја за Републику Србију. Ту су црква Светог Прокопија, Југ Богданова црква, Спомен-костурница погинулим борцима у Другом светском рату, бисте песника Рада Драинца и сликара Боже Илића, споменик Алекси Савићу, задужбина „Савићевац“ и Југ Богданова кула.

Конференцији је присуствовала и Драгана Митровић, такође члан Градског одбора СНС-а Прокупље

9 Коментара

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*