Шта подразумевамо под припремом детета за школу

Полазак у школу је значајан доживљај за дете. Од првог утиска  детета у школи зависи успешност његовог целокупног даљег школовања, па се зато може сматрати и пресудним тренутком за цео живот детета.

Психичка и физичка припрема – дете мора да достигне одређени ниво сазнајног, емотивног и социјалног развоја; мора да има развијене одређене културно – хигијенске и радне навике како би могло да обавља задатке које му школа поставља.

Позитиван став према школи – то значи да не би требало дете плашити школом нити претити учитељем или учитељицом. О школи причати као о месту у коме ће дете пуно научити, постати паметније, стећи нове другаре и радити занимљиве ствари. О учитељу или учитељици треба неговати слику реалног човека који помаже деци да науче многе занимљиве ствари. Треба неговати и развијати самопоуздање детета.

Упоређивање и процењивање – дете мора да се упозна са чињеницом да ће га у школи оцењивати и упоређивати са другом децом, оно не сме ни да помисли да ће његова успешност утицати на вашу љубав према њему. Треба навикавати дете на ситуације процењивања. Здраво је понекад упоређивати дете са другом децом (како је неко дете више или теже од њега), али му ставити до знања да је оно, за вас, најважније.

 Радне навике – развијати радне навике детета у извршавању школских обавеза:

 • Одредити простор за рад и учење. Врло је важно да дете има време и простор за рад, на коме ће моћи у миру да учи и пише своје задатке. Важно је да то буде увек исто време, да га дете доживи као свој простор за рад, да на њему нема пуно садржаја који ће му одвлачити пажњу
 • Привикавати дете да седи док ради и навикавати га на рад на папиру
 • Научити дете да користи правило: „Шта можеш данас, не остављај за сутра“
 • Да би дете научило ново градиво, треба да понови старо
 • Учење треба да буде активно – постављање питања пре и после учења, понављање градива, …
 • Учити треба из више извора, књига, филмова за децу, позоришних представа, животних ситуација,…

Техничке припреме:

 • На време обавестити дете да ће остајати само у кући, да ће се само кретати улицама, да ће се само облачити за школу, да мора контролисати извршење неких хигијенских навика
 • Набавити потребан прибор и одећу за школу
 • Увежбавати са дететом пут до школе
 • Научити дете да зна своју адресу становања, где му родитељи раде и  бројеве телефона. Треба да има мали адресар који ће садржати све важне информације.
 • Пажљиво планирати годишњи одмор – оставити слободне дане које ће родитељи посветити праћењу детета у школу и дочекивању после школе  

Полазак детета у школу је велики корак и велики тест и за родитеље. Зато би требало размишљати „три корака унапред“ и предупредити нежељене појаве. Морамо бити велика подршка деци, док се „школа“ мало не устали, а за то је потребно и пуно енергије и пуно стрпљења и мало умећа.

 

Извор: http://www.osbradicevicpancevo.znanje.info/

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*