Сутра отварање изложбе „САД-Србија, 1918-2018, дипломатски и културни односи“

USA Srbija A

Изложбу „САД–Србија, 1918-2018, дипломатски и културни односи“, у Галерији „Божа Илић“, сутра, у 13 сати, отвориће изасланик америчког амбасадора Адам Шик.

Ова изложба представља покушај да се, колико је то могуће, сублимира један буран век и осветле најбитнији детаљи у дипломатској и културној релацији две земље. Србија и САД су земље које су географски удаљене, економски, политички и културно асиметричне, али њихови односи су испреплетани многим заједничким интересима. Век којим се изложба бави, умногоме су обележила два светска рата, током којих су владали јаки савезнички односи Србије и САД и братство по оружју међу војницима са обе стране. То је зближило две земље, али и два различита друштвена уређења и још различитије погледе на стремљење ка бољим правима и демократским слободама савременог света.

Аутори изложбе су Бора Димитријевић, некадашњи директор Народног музеја у Зајечару и Миладин Милошевић, некадашњи директор Архива Југославије.

Обележавање једног века од краја Првог светског рата, без обзира на то што су дипломатски односи САД и Србије успостављени још 1882, био је повод да аутори, кроз архивску грађу, направе осврт на једновековне дипломатске и културне односе двеју земаља.

Изложба је покушај да се прикажу најзначајнији моменти вишедеценијске сарадње, пријатељство и несугласице, културне размене и економске сарадње, као и глобални амерички утицај на цео свет током 20. века, кога поједини аутори називају веком американизације.

Организатори изложбе у Прокупљу су Амбасада САД у Београду и Народни музеј Топлице.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*