Сутра у Прокупљу свечано обележавање 102. годишњице Топличког устанка

Влада Републике Србије, Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са Градском управом, сутра, 26. фебруара, у Прокупљу ће обележити 102 године од почетка Топличког устанка.

Свечаност обележавања великог Народног устанка у Топлици, јединог таквог у поробљеној Европи током Првог светског рата, почиње у 11 сати, одавањем поште и полагањем венаца на Спомен-обележје Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама Народног устанка 1917. године.

Венце на Спомен-обележје положиће делегације Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Топличког управног округа и Града Прокупља.

Грађанима окупљеним пред спомеником, обратиће се државни секретар  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, као и градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Организатори су за сутра најавили и богат културно-уметнички програм, у коме ће учествовати Дечији хор Дома културе „Сањалице“, као и рецитатор Анђела Станковић, чланица Књижевне омладине Прокупље и уметник Срђан Живковић.

Ова државна церемонија одржаће се у част великана, попут Косте Војиновића Косовца, Уроша Костића Рудинца, Милана Влаховића и многих других, из народа пониклих јунака, који су показали како се треба борити за част, правду, истину и слободу своје домовине.

И после једног века, њихови потомци их се са поносом сећају и одају им почаст.

Споменик палим Топличанима подигнут је у центру Прокупља 1934. године, а на откривању су били краљ Александар Карађорђевић, патријарх Варнава, чланови Владе и око 40.000 грађана.

На стоту годишњицу од Топличког устанка, споменик је први пут рестауриран, а свечаности је присуствовао председник Србије Александар Вучић и цела српска Влада.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*