Златна и сребрна медаља за вина из Топлице

У Београду је од 21. до 24. фебруара одржан девети Међународни  сајам вина под називом „Беовајн“ на којем је учествовало 180 излагача из Србије, Италије, Босне и Херцеговине, Пољске, Северне Македоније, Грчке, Аустрије, Словеније, Хрватске, Француске и других земаља.

Међу многобројним излагачима из земље и иностранства, своја вина, као и претходних година, изложиле су винарије „Топлички виногради“ из прокупачког села Гојиновац и “Доја“ из блачког села Доња Јошаница.

У овим топличким винаријама све је подређено квалитету и захтевима домаћег и иностраног тржишта.

Да се у Топлици производи добро и квалитетно грожђе и врхунско  вино, говоре и овогодишње награде.

У категорији белих вина, златну медаљу за квалитет освојило је вино „Доја бело“, произведено 2016. године.

У категорији црвених вина, сребрну медаљу за квалитет освојило је вино „Гвоздени пук“, произведено у винарији „Топлички виногради“, као и „Доја-прокупац“.

-Да је Топлица погодна за воћарство и виноградарство, говори податак да се површина под виновом лозом из године у годину повећава. Велики допринос развоју и унапређењу виноградарства у последњих неколико година дали су „Топлички виногради“ из Гојиновца, који се простиру на површини од скоро 50 хектара,  и “Доја” из Доње Јошанице, чији виногради се налазе на површини од 15 хектара. У овим, већ надалеко чувеним виноградима у земљи и иностранству, примењују се најсавременија знања у производњи грожђа и вина, изјавио је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић и додао да су освојене медаље, једно велико признање за досадашњи рад, али и обавеза да се у производњи грожђа и вина прате светски трендови.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*