Сузбијањем корова до бољег и квалитетнијег плода


-Да би се добио добар и квалитетан пољопривредни производ, неопходно је предузети многе мере, као што су анализа земљишта, одабир семенског материјала, здраве и сертификоване саднице, агротехничке, заштитне и друге мере, изјавио је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби у Прокупљу Маринко Јовичић и додао да је ово период када се ради на сузбијању корова.
Иначе, коров током лета завршава свој генеративни циклус и оставља семе које треба сузбити на усевима. Поред једногодишњих семенских корова, сузбијају се и вишегодишњи корови, као што су сирак ризомски, паламида, пиревина, зубача и други.
Јовичић пољопривредницима препоручује да за сузбијање корова користе средства на бази тотала, у количини од шест до осам литара по хектару.
-Након третирања стрништа против корова, потребно је урадити заоравање, никако спаљивање жетвених остатака, и употребити азотна ђубрива. Заоравањем се уносе преостали делови биљака после жетве, што представља једну врсту слабијег ђубрења, изјавио је Јовичић и закључио да се на овај начин убрзава минерализација биљних остатака, те се тако биљкама обезбеђује више лако приступачне хране.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*