Светски дан оболелих од Алцхајмерове болести

Светски дан борбе Алцхајмерове болести обележава се 21.септембра.

Први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су сеудружења за борбу против ове болести и друге организацијеширом света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицај на породице, заједнице и нације. Болест је описао немачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906.године.

Алцхајмерова болест је најчешћи облик деменције – готово 70 одсто дементних особа пати од овог обољења. Истраживања још увек нису открила узрок настанка, али је познато да једна од промена у мозгу, која се сматра одговорном за појаву болести, сенилни плакови, почиње убрзано да се ствара и 20 година пре постављања прве дијагнозе. Управо зато је и рано препознавање симптома доста тешко јер спора и постепена прогресија болести чини да се проблеми са памћењем често занемаре и превиде.

Продужење животног века и проблем све старијих нација представља погодно тле за драстично повећање броја особа оболелих од Алцхајмерове болести и других деменција.

У Србију према незваничним подацима о броју оболелих  је око 200.000 особа живи са овим обликом деменције. Иако је у протеклом периоду побољшана дијагностика, терапија и подршка оболелима и њиховим породицама, приметно је да и даље постоје велики проблеми збрињавања особа са Алцхајмеровом болешћу. Болест током своје еволуције доводи до смањења самосталности оболеле особе, а потом и до потпуне зависности од неговатеља, што представља велико оптерећење – физичко, емотивно и економско, за породице, али и друштво у целини.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*