Топлица погодна за развој пчеларства

Како развити пчеларство? Како унапредити?

О свему овоме заменик председника општине Прокупље, Мирољуб Пауновић, разговарао је са новоизабраним председником Удружења пчелара “Пчелица” Бранимиром Денићем.

Пауновић је истакао да је пчеларство изузетно важна грана пољопривреде и да је локална самоуправа на разне начине пружала помоћ пчеларским удружењима.

-Имали смо конкурсе за доделу средстава из локалног буџета за невладине организације и удружења, јавне позиве за пољопривреду… Локална самоуправа је, на основу пројеката и програма, у последњих неколико година додељивала средства пчеларским удружењима и појединим пчеларима, изјавио је Пауновић и нагласио да ће се та финансијска подршка наставити и у наредном периоду.

Према његовим речима, неопходно је да пчелари, путем континуиране едукације, унапреде производњу. Пре свега, важно је да, разменом искустава са другим удружењима из Србије, прошире лепезу својих производа.

-Већи степен прераде меда и других пчелињих производа, добар дизајн и маркетинг могу знатно допринети већој финансијској добити. Због тога је неопходно да пчелари у својим пчелињацима примене нове технологије, користе савременију опрему и формирају своје задруге, рекао је он и истакао да прокупачка општина и цела Топлица располажу изузетно добрим природним ресурсима за развој пчеларства, а самим тим и производњу разних врста квалитетног меда.

Председник Удружења “Пчелица”, које је формирано пре 42 године, Бранимир Денић, информисао је Пауновића о недавно спроведеној традиционалној акцији “Дани меда- Прокупље 2018” и плановима за наредни период.

-На изложби меда, пчелињих производа и пчеларске опреме, грађани Прокупља могли су, осим куповине производа по нижим ценама, да се упознају са технологијом пчеларења, рекао је он и додао да је један од стратешких циљева организације да се што више младих пчелара укључи у рад Удружења.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*