У Прокупљу свечано обележен Дан победе на фашизмом

У Прокупљу је данас уз све државне почасти свечано обележен Девети мај, Дан победе над фашизмом.
Тим поводом на спомен обележје палим борцима у Другом светском рату, пред зградом Скупштине Града Прокупља венце су положили председник Скупштине Дејан Лазић, представници Војске Србије, Топличког управног округа и СУБНОР-а .
-Од завршетка Другог светског рата прошло је дугих 75 година, а данашњи датум свечено обележавају готово све земље света као и слободорска Србија. Девети мај постао је европски празник јер се слави и као дан Европе и симбол је уједињене Европе. Сматра се да је у Другом светском рату животе изгубило око 55 милиона људи,што је близу три посто тадашњег светског становништва. Само на територији ондашње наше државе страдало је милион и седамсто хиљада људи, од чега је највећи број Срба, који су увек у својој историји били на страни правде и слободе и били део човечанства чији слободарски дух није поклекао под налетом фашизма, речено је на данашњој свечаности пред спомеником ослободиоцима .

 

Такође је истакнуто да је народ у Топлици и у Другом светском рату одбио да буде поробљен и подигао се на устанак , без страха кренувши у марш ка слободи.
Обележавање Дана победе протекло је уз све мере предострожности због пандемије коронавируса и наглашено да су и сада пред страшним и невидљивим непријатњљем Србија и свет поново заједно у борби за слободно и здраво човечанство без граница.
У културном делу програма учествовали су Калина Павловић и Душан Барјактаревић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*