У сусрет манифестацији „Дани европске баштине“


Иако ће манифестација „Дани европске баштине 2019“, бити одржана крајем септембра, Народни музеј Топлице се већ ових дана припрема за учешће у овом важном и значајном пројекту. Овогодишња тема је „Уметност и забава-наслеђе у фокусу“.
У Музеју истичу, да ће овом темом бити обухваћени различити аспекти наслеђа посвећени уметности и забави, који нам омогућавају да уживамо у културним садржајима, побегнемо из свакодневног живота и пробудимо у себи ствараоце, заштитнике наслеђа и познаваоце уметности.
-Ове године је циљ да се истраже сви аспекти наслеђа, материјалног и нематеријалног, који су повезани са забавом. То је изузетно широка тема која покрива визуелне уметности, биоскоп, циркус, сајмове, плес, прославе, фестивале, игре, читање, музику, фотографију, радио, телевизију, позориште, туризам и спорт. Идеја је да се грађанима омогући да посете и истраже наслеђе концертних дворана, позоришта, биоскопа, да науче све о костимима, инструментима и предметима, који чине део историјског или живог наслеђа, рекла је координатор манифестације „Дани европске баштине“ у Прокупљу Маријана Остојић.
Директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић је нагласио да се установа на чијем се челу налази, са великим задовољством придружила овој манифестацији и да ће и овај пут за своје посетиоце припремити богат и разноврстан програм, какав је био и ранијих година.
-Желимо да наставимо сарадњу са културно-образовним институцијама Града Прокупља и овим путем позивамо све који желе да се укључе у обележавање једне од најдуготрајнијих и најмасовнијих европских манифестација, које промовишу културно наслеђе, да нам се јаве најкасније до 15. септембра. Заинтересовани могу учествовати тако што ће организовати различита предавања, трибине, књижевне и музичко-поетске вечери или јавне часове, нагласио је Жарић и још једном позвао своје суграђане да учествују и у организовању и припреми изложбе старих играчака, тако што ће у Музеј донети своје омиљене плишане и гумене лутке, друштвене игре, значке, салвете, беџеве, хемијске оловке са обележјима града Прокупља.
Обилазак сталних поставки у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ и ове године биће слободан за све посетиоце.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*