У сусрет овогодишњим „Данима европске баштине“

Народни музеј Топлице ових дана увелико ради на припреми програма, којим ће обележити „Дане европске баштине 2019“, у нашем граду.

То је манифестација која се сваке године у септембру одржава у многим земљама Европе. У Србији се одржава од 2002. године, а овај пут је заказана за 25. и 26. септембар.

-Њен циљ је да се културно наслеђе прикаже, на њега подсети и са њим упозна домаћа и међународна јавност. Месец културе је прилика да се сагледају сличности и разноврсност заједничког наслеђа континента у оквиру једне, на националном нивоу унапред дефинисане главне теме. Носилац централне европске прославе  сваке године је друга земља, а пошто се програми одвијају у свакој земљи у више градова, бира се град који ће за ту годину бити домаћин отварања манифестације. Препоруке Савета Европе и Европске комисије, организација које су установиле манифестацију, јесу да се програм осмисли тако да се домаће наслеђе сагледа у европској перспективи и да се упознају достигнућа других народа по истом питању, како би расла свест о заједничком европском идентитету, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

Најважнија је ипак основна идеја, која каже да култура у овим данима, постаје доступна свима.

-Посебни програми се припремају за различите узрасне категорије, као и претходних година, па тако и деца и млади имају њима прилагођене садржаје. „Реке, токови наслеђа“, „Индустријско наслеђе–заштита и ревитализација“, „Језик и писменост“, „Културна ризница Европе, културно наслеђе, интегративна заштита и коришћење наслеђа“, „Европска година културног наслеђа–уметност дељења“ неке су од тема које су у протеклим годинама биле централне за време српских Дана европске баштине. Овогодишња, врло инспиративна и изазовна тема је „Уметност и забава-наслеђе у фокусу“, а њоме ће бити обухваћени различити аспекти наслеђа посвећени уметности и забави, који нам омогућавају да уживамо у културним садржајима, побегнемо из свакодневног живота и пробудимо у себи ствараоце, заштитнике наслеђа и познаваоце уметности, истакла је координатор манифестације „Дани европске баштине“ Маријана Остојић.

Она је нагласила да је то широка тема која покрива визуелне уметности, биоскоп, циркус, сајмове, плес, прославе, фестивале, игре, читање, музику, фотографију, радио, телевизију, позориште, туризам и спорт.

-Идеја је да се грађанима омогући да посете и истраже наслеђе концертних дворана, позоришта, биоскопа, да науче све о костимима, инструментима и предметима, који чине део историјског или живог наслеђа, додала је Остојић.

Музеј жели да настави сарадњу са културно-образовним институцијама града Прокупља и овим путем позива све који желе да се укључе у обележавање једне од најдуготрајнијих и најмасовнијих европских манифестација, која промовише културно наслеђе, да се јаве најкасније до 20. септембра.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*