Ученици Медицинске школе организовали превентивне прегледе у компанијама ”Леони” и “Бизлинк”

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, наставници и ученици Медицинске школе “Др Алекса Савић” и доктори Опште болнице у Прокупљу посетили су компаније “Леони” и “Бизлинк”, где су радницима мерили шећер у крви и крвни притисак.

Докторка ендокринолог, Љиљана Обрадовић, одржала је предавање о узроцима, последицама и начинима лечења шећерне болести.

-Дијабетес је једна од најчешћих хроничних обољења данашњице. Недовољна физичка активност, неправилна исхрана, гојазност и изложеност стресу основни су узроци ове болести. Шећерна болест је комплексно обољење које настаје услед престанка или недовољног лучења инсулина који се ствара у гуштерачи, услед чега се нарушава метаболизам беланчевина, угљених хидрата и масти, рекла је Обрадовић и додала да је за лечење ове болести савременог доба најбитнија превенција.

-Здрав радник је добар радник. Због тога менаџмент компаније ”Леони” поклања велику пажњу здрављу запослених. Недавно отварена амбуланта и апотека у кругу фабрике показале су се као право решење за пружање примарне здравствене заштите нашим радницима. На овај начин смо практично показали колико нам је битно здравље радника, не само за компанију, него и за њихове породице, изјавила је заменик генералног директора компаније  “Леони” Ана Пешић, која је истакла да је задовољна досадашњом сарадњом са запосленима и ученицима Медицинске школе и Болницом.

Директорка Опште болнице “Др Алекса Савић”, Сњежана Арсић, напомиње да је ово четврти пут како они, заједно са Медицинском школом, на овај начин обележавају Светски дан борбе против дијабетеса.

-Предавања еминентних стручњака и посета средњошколаца по предузећима је вишеструко значајна. Осим превентивних прегледа, радницима се путем предавања говори о узроцима и последицама појединих болести и начинима њиховог лечења, истакла је она и нагласила велики значај предавања и прегледа у кругу фабрике.

Наставница здравствене неге у Медицинској школи, Драгана Николић, истиче да је ово четврти пут како ученици радницима компаније “Леони” мере шећер у крви и крвни притисак, и деле брошуре о лечењу дијабетеса.

[ngg src=“galleries“ ids=“72″ display=“basic_thumbnail“]

По речима организатора ове акције, интересовање радника за предавање и превентивне прегледа било је изузетно велико.

-Задовољни смо како су будући здравствени радници обавили превентивне прегледе и давали савете како да се спречи и лечи дијабетес, изјавили су радници и додали да би овакве акције требало чешће да се организују.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*