Већник за пројектне активности Милош Костић : Европски пројекти – начин да делујемо локално

1.Шта значи бити већник за пројектне активности сада у 21-ом веку?

Бити већник за пројекте у овом периоду је велики изазов. Да би се овај посао обављао успешно, а како се пројекти реализују да би се побољшали услови живота у нашем граду, потребно је најпре препознати потребе грађана, имати стратешки план, краткорочне и дугорочне циљеве, визију, социјални капитал и на крају потребан је и оперативни рад. Сада се отварају много веће могућности за донације него у претходним периодима, а успешно реализовани пројекти уливају поверење код донатора у споспобности и капацитете локалне самоуправе за реализацију пројеката. Кроз донације имамо могућност да решимо многе локалне проблеме, а уз минимално учешће из буџета. 

2.Који пројекти су тренутно актуелни а везани су за локалну заједницу ? Ко финансира пројекте ?

Град Прокупље тренутно реализује највећу донацију Европске уније, уз суфинсирње ЈВП „Србијаводе“. У питању је инфраструктурни пројекат „Побољшани услови живота Рома“ у оквиру којег смо у првој фази изградили заштитни насип на уливу Стражавачке реке у реку Топлицу. Као што грађани Прокупља знају, насеље Мала Губа је било веома често плављено, а мешатни насеља су имали огромних проблема управо због честих поплава. Са изградњом насипа, решио се проблем не само мештана Мале Губе, већ се насипом штити и индустријска зона и фабрика Леони. 

Још један битан пројекат који се тренутно реализује са циљем успостављања јавно-приватног партнерства је „Успостављање тренинг центра за реализацију ЦНЦ оператера“ у Техничкој школи у Прокупљу. Њега финансира Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ)у оквиру свог програма ЈЕП, шест приватних компанија и Град Прокупље. Циљ пројекта је да се млади незапослени узраста од 18-35 година обуче и квалификују за ЦНЦ оператера које је једно од најтраженијих занимања на локалном тржишту рада.

3.Прокупље добија статус Града, значи ли то више пројеката и неко умрежавање?

Наравно да значи више пројеката. Сада ћемо имати могућност да конкуришемо на конкрусе који су били намењени искључиво градовима. 

4. Да ли су грађани довољно упознати како преко пројеката могу остварити своје циљеве?

Локална самоуправа препозаје потребе грађана у свакодневној комуникацији са њима.  Решавање проблема постаје основ планирања пројеката и израде предлога пројеката помоћу којих аплицирамо на јавне позиве и конкурсе. Када се добије донација, реализацијом пројекта решавамо проблеме грађана. Кључ је дакле препознати проблеме грађана, направити приоритете и стратегије, и решавати те проблеме.

5. Обзиром да у Прокупљу не постоји ни једно активно , дугорочно удружење младих да ли имате у плану стварање неког Клуба, Удружења које би објединило младе ?

Локална самоуправа препознаје потребе младих и ми имамо Канцеларију за младе у оквиру Градске управе, а основали смо и Омладински едукативни клуб кроз који је прошло око 100 младих људи. Сама управа не може да оснива удружења младих, то раде они сами, али може да подржи њихов рад и помогне њихово умрежавање, што и радимо.

6.Поред Конкурса Општине Прокупље,  преко ког удружења аплицирају за средства својим предложним пројектима, који начини су још могући да грађани реше проблем који су препознали а преко пројеката као једном од опција и са циљем укључивања грађана у социјални активни живот ?

Поред препознавања проблема грађана о којем је било речи у одговору на питање бр.4, грађани могу и да се организују у удружења у складу са својим потребама и циљевима. У Прокупљу са активна бројна удружења преко којих грађани остварују своје циљеве. Поред конкурса који сваке године отвара локална самоуправа, удружења могу да конкуришу и на конкурсе бројних домаћих и страних донатора, од министарстава до међународних организација.

7. Како бисте оценили 2018 годину по питанју реализованих пројеката и да ли нам можете рећи нешто од пројектних  планова и почетака у 2019-ој.

2018. година је била јако успешна година када су пројекти у питању. Тренутно су у реализацији јако важни велики пројекти, а о некима је већ било речи горе. За 2019. годину планирано је да локална самоуправа узме учешћа у програму „Оснаживање младих предузетника у сектору пољопривреде“ које спроводе Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Фондација Ана и Владе Дивац. Што се тиче инфраструктурних пројеката, планирано је потписивање уговора за изградњу нове зелене пијаце, почетак изградње индустријске зоне и пресељење болнице у постојећи објекат дома здравља. Ово су све велики, капитални пројекти који ће подићи стандард нашег града, привући нове инвеститоре и побољшати живот наших грађана.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*