ВИДОВДАНСКИ СВЕТОПЛИЧКИ САБОР

Удружење Топличана из Београда, Завичајно удружење Топличана из Ниша, црквена општина Конџељ и Топлички управни округ  били су организатори  16 Видовданског светопличког сабора у Конџељу. Овој јединственој манифестацији присуствовали су епископ нишки владика Арсеније са сарадницима, начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић, председник и заменик председника Општине Прокупље Александар Симоновић и Мирољуб Пауновић са сарадницима, представници  удружења Топличана из  Београда и Ниша, представници привредног и друштвеног живота и многобројни грађани прокупачке општине.

У цркви Св. Архангела Михаила и Гаврила владика Арсеније одржао је свету литургију и помен косовским јунацима.

-Видовдан је један од најзначајнијих православних празника. То је дан када Срби треба да се поклоне својим  јунацима који су  на Косову 1389.године дали своје животе.  Српски народ се кроз векове борио против туђина за своју слободу. Због тога је Видовдан дан када треба да се запитамо ко смо, шта смо и одакле смо. За Топлицу је овај празник изузетно важан. Сви знају шта је народ овог краја кроз векаове трпео, које жртве и патње је поднео да би имао своју слободу, породицу,  цркву, школу, болницу   и све оно што је потребно за живот. Уз помоћ и веру у Бога наш народ  се враћа својим  коренима, својој православној вери, свом бићу, изјавио је еписком Арсеније и додао да је добро што се ови сабори одржавају на Видовдан и што на њима  долази велики број људи, не само из Топлице, него и из других крајева Србије.

Владика Арсенијеје подвукао да се треба вратити својим коренима и да је за овај крај неопходно да се заустави одлазак људи са својих огњишта.

–   Нешто што су нам потомци оставили никоме не смемо да поклонимо. Због тога је потребно да се уз Божију помоћ  рађа што већи број деце, да млади остану  у свом родном селу и формирају своје породице, рекао је владика Арсеније.

Начелник Топличког управног округа Милан Аранђеловић наглашава да се на овај велики православни празник сви треба да сетимо косовских јунака.

Домаћин овогодишњег  Видовданског  сабора Радивоје Шмигић  наглашава да је оживљавање села најбољи пример очувања своје вере,традиције, обичаја и културе.

-Моја мисија за Видовдан је много скромна и она се односи на оживљавање српских села, а посебно топличких. Са овом  мисијом прво сам кренуо од свог села Товрљана.  Уз божију помоћ, људи добре воље и локалне самоуправе, након више од 20 година паузе, у селу се поново  чује школско звоно, обновљена црква Света Петка, подигнути  нови засади под воћем, поправљени путеви. Све ово допринело је и повратку људи који су почели да обнављају своје куће, рекао је Шмигић  и истакао да вера и свети храмови могу допринети да се живот врати и у напуштеним селима.

На Видовданском сабору  заслужним појединцима додељена су и пригодна признања.

Повеља „Југ Богдан“ додељена је Родивоју Шмигићу, „Царице Милице“ Марији Илић, „Милана Топлице“ Градимиру Петровићу, Браниславу М. Аранђеловићу и Саши Павловићу, повеља „Косанчић Иван“ генерал мајору Храниславу Стевановићу, док је повеља „Бошко Југовић“ додељена Драгану Миленковићу.

На Сабору је, као и претходних година, промовисан часопис „Топлички венац“.

У богатом културно- уметничком програму учествовао је Црквени хор „ Свети Прокопије“ и глумци прокупачког позоришта.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*