Владика нишки Арсеније: Народ се увек окупљао око цркве

 

Освећењу цркве Рођења Просвете Богородице у селу Крушевица, надомак Прокупља, присуствовао је владика нишки Арсеније, свештенство топличко и многобројни верници и мештани овог и околних села и дијаспоре.

Након свечане литургије владика нишки Арсеније изјавио је да се народ увек окупљао око цркве и молио свом Богу.

-Без обзира што је црква направљена давне 1937. године, захваљујући Богу дочекали смо да и она буде освештена. Овај свети храм је је био препуштен зубу времена. Захваљујући мештанима и вери његова обнова почела је 2001. године. Хвала богу да смо дочекали 22. септембар, дан када је ова црква освештена и предата верницима и народу овог краја, рекао је он и додао да је добро што се све више и више храмова гради и обнаваља широм нишке епархије.

Владика нишки је нагласио да Епархија нишка покрива подручје четири управна округа, где се налази 25 градова и општина.

-Од мештана овог села чули смо да се оволико народ окупилo пре 23 године. Освећењу цркве присуствовали су многи мештани рођени у овом селу, који су дошли и из иностранства. На овај начин они се враћају својој вери, свом Богу, својим  огњиштима, традицији и својим коренима, рекао је владика Арсеније и додао да је добро што оваквим православним свечаностима  присуствују и велики број младих људи.

Председник Црквеног одбора Ђорђе Маслаковић захвалио се мештанима и многобројним донаторима који су својим добровољним прилозима допринели обнови цркве.

-Наша црква  је показала  да смо јединствени, без обзира  где живимо. Истргосмо  се времену прошлости и вратили се својој  светој вери, православној и нашој цркви. Обновисмо наш свети храм, који је заблистао у свој својој лепоти. Сада мештани Крушевице и околних села, као и путници намерници могу да се крсте у овом православном храму, рекао је он.

У културном програму учествовали су ученици истуреног одељења ОШ „Светислав Мирковић Ненад“ из Мале Плане у Товрљану.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*