Војник у Србији данас је поново цењен


У Прокупљу је данас одржана свечаност на којој су уручене значке и захвалнице отаџбине војницима на добровољном служењу војног рока са оружјем. Овој свечаности присуствовали су, поред осталих, начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш пуковник Ненад Марковић, заменик команданта касарне у Прокупљу потпуковник Бојан Миленковић, начелник Центра Министарства одбране у Прокупљу потпуковник Срђан Спасић са сарадницима, заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, представници јавног, друштвеног и привредног живота града Прокупља и других општина Топличког округа, као и родитељи војника.
Значке и захвалнице отаџбине примили су војници са територије Топличког округа, који су у септембру 2018. године добровољно одслужили војни рок са оружјем у Центрима за обуку Војске Србије.
Ово је четврти пут како у нашем граду Министарство одбране организује доделу признања војницима који су добровољно служили војни рок са оружјем.
-Недавно се навршио цео један век од времена када је Србија водила ослободилачке ратове од 1912. до 1918. године. Ратовала је Србија седам година са тадашњим највећим царевинама, Турском, Аустроугарском, Немачком и Бугарском, која је себе називала царевином. Ратовала је онако како до тада нико није ратовао у дугој историји ратовања. Србија је у овим ратовима дала на хиљаде јунака, знаних и незнаних, славне војнике, који су у свом времену, времену истинских хероја, пренели славу српског оружја и стварали историју, изјавио је пуковник Ненад Марковић и додао да Срби изнад свега воле слободу, јер знају цену која се за њу плаћа.
Према његовим речима, војник у Србији је поново цењен, а војничка униформа популарна, јер нас подсећа на славне дане наше прошлости, дане ратова и великих ратника, на дух једног времена када је част била важнија од живота, и на наше претке.
-Војници који су добровољно служили војни рок са оружјем су истински родољуби и јунаци овог времена, рекао је пуковник Марковић.
Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, истакао је да су Топличани увек били спремни да се супротставе сваком непријатељу који је угрожавао не само њихову слободу, него и слободу читавог народа у Србији.
-Своју слободу у ослободилачким ратовима, Топличани су платили многим знаним и незнаним јунацима. Зато је наша обавеза да ту слободу чувамо тако што ћемо радити и градити све оно што је неопходно садашњим и будућим генерацијама, рекао је Пауновић, који се у име локалне самоуправе захвалио свим војницима који су се определили да одслуже војни рок са оружјем.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*