Временске прилике нису нанеле штете већини пољопривредних култура

Временске прилике праћене великим температурним променама, изузев раних сорти кајсије и брескве, нису нанеле штете другим пољопривредним културама. Према речима пољопривредних стручњака снежне падавине добро су дошле највећем броју пољопривредних култура.

Саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби (ПССС) Прокупља Милан Тошковић рекао је да су снежне падавине успориле кретање воћних сокова у засадима вишње, шљиве, крушке, јабуке и другим воћним врстама.

Јутарњи мразеви забележени у протеклом периоду условили су измрзавање изниклих цветова раних сорти кајсије и брескве. Када су у питању друге воћне врсте температурне промене нису нанеле никакве штете, изјавио је Тошковић и додао да су за поједине врсте, као што су вишња и шљива, јучерашње снежне падавине добро дошле како би се успорило кретање воћних сокова.

Саветодавац за ратарство у ПССС Радован Бјелица истиче да је снежни покривач, због јутарњих мразева, добро дошао засејаним површинама под озимим културама.

Јутарњи мразеви проузроковали су измрзавање озиме пшенице на појединим засејаним површинама у Топлице. Да би се ова пшеница опоравила било би добро да ратари обаве ваљање и додатну прихрану азотним минералним ђубривима, изјавио је Бјелица и подвукао да се за прихрану не употребљава ђубриво „уреа“.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*