Топличко вино “Доја” најбоље из Србије на “Мундус Вини” фестивалу

Вино “Брег Цабернет Саувигнон 2017” топличке винарије “Доја” награђено је златном медаљом и проглашено за најбоље вино из Србије на пролећном Међународном фестивалу “Мундус Вини” у Немачкој, казали су у тој винарији.

На тај фестивал годишње сваке године стигне око 11.000 узорака вина из целог света a у жирију су били енолози, винари, трговци вином, сомелијери, новинари и други стручњаци за оцењивање квалитета вина. Фестивал се у Немачкој одржава два пута годишње, у пролеће и јесен.

Винарија „Доја“ основана је још давне 1879. године. Смештена на благим падинама у подножју планине Јастребац на надморској висини од 470 м, где су разлике између дневних и ноћних температура и до 15 степени у период сазревања. Простире се на 36 хектара у којима су заступљене сорте за производњу белих вина: шардоне, пинот ноар и тамњаника бела, и сорте за производњу црвених вина: прокупац, каберне совињон и мерлот.

Највеће површине налазе се под аутохтоном сортом прокупац, око 10 хектара, која представља симбол топличког и српског винарства.

У срцу винограда налази се модерна винарија капацитета 200.000 литара која је  опремљена најсавременијом опремом за производњу вина врхунског квалитета. Сви процеси производње почев од производње грожђа, бербе, прераде грожђа у вино, процеси одлежавања и старења вина, флаширања до етикетирања обављају се у просторијама винарије чиме је омогућена потпуна контрола свих процеса производње вина.

На овом споју традиционалног и модерног, посвећено ради тим академских стручњака, власник винарије Горан Тодић, дипломирани инжењер воћарства и виноградарства и његова супруга Славица Тодић, професор и шеф Катедре за виноградарство Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*