„Живот је као коктел – зависи како га осмислиш“ – Срђан Симић „Flair Bartender“

БарТендинг је чест термин у савременијем барменству које смо до скоро виђали у филмовима и дивили се егзибицијама, ватром, флашама са циљем да се направи јединствени коктел. Џејмс Бондово омиљено пиће је мартини мешан – не мућкан, а шта наши суграђани преферирају и шта је заправо „Бартендинг“ рећиће нам нешто више Срђан Симић – „Flair Bartender“ чији је заправо посао прављење коктела уз тзв.“Флаир Шоу“.

Шта нам можете рећи о вашем занимању, да ли га доживљавате као посао или хоби и која је тачно терминологија коју користите а која је нама новина ?

Ја сам заправо имао среће да „смућкам“ комбинацију хобија и посла и направим једну вештину која је у свету и  у већим градовима увелико развијена , тако да бих могао рећи да је реч о љубави, хобију, креативности, осећају, знањем и искуством  и послу као крајњим продуктом свега поменутог.

Што се термина тиче, за наше подневље је то новитет како сте и сами казали, дакле бавим се „Флаир Бартендингом“ тј ја сам бартендер.

Мој посао је припрема  коктела уз „working flair“ што је нека врста егзибиције које се изводе током прављења коктела  посебно када се ради о „ватреном шоу“ где се користи и ватра.

Које је знање потребно имати за овај посао?

Сама жеља и страст у овом послу нису довољни јер као што знате да овај посао носи и ризик са собом, услед неправилно коришћења пламена, тако да је теоријско и практично образовање потребно. Ја поседујем сертификат Миксологије  и сертификат „Flair Bartending“ које сам завршио у Нишу и Београду , мада без праксе, теорија генерално не значи ништа тако да сам ја своје знање усавршио кроз рад у познатијим баровима у Београду и Црној Гори.

Такође су и године искуства важни у овом послу јер треба имати „руку“ и осећај за егзибицију као и за укусе у прављењу коктела. Овим послом се бавим већ седам година и сада у свом граду уносим овај новитет који је радо прихваћен.

Која је тајна у прављењу коктела и да ли се увек управљте строго по рецепту?

Тајна лежи просто у осећају и познавању технике миксологије. Постоје нека правила које пиће не иде једно са другим  и поштовању састојака брендираних коктела, али сем тих правила овај посао даје доста прилике да се креативност и мешање укуса претвори у један сасвим необичан и посебан коктел.

Верујем да до сада никада нисам направио два иста коктела јер све зависи од осећаја, пића, па чак и чаше.

Често ме  гости питају о препоруци коктела и ових врелих дана моја честа препорука је „Mojito“ или неки „Fizz“ са ликером.

Волим да  експериментишем у прављењу коктела јер увек откријем нове укусе , мада је понекад потребно и прилагодити коктел госту уколико има посебних жеља.

Како то да је Бартендинг постао новина чак и на свадбама, обзиром да у нашој средини обично коктеле везујемо за прославе младих?

Па као што знате, људи воле новине и  било о којој врсти свечаности да се ради , млади људи су углавном заинтересовани за неке новитете и за нешто што до сада није „већ виђено“ као  на већини прослава.

Некада су то биле трбушне плесачице а у новије време се више пажње посвећује забавама које су „in“ што може и посведочити честе свадбе где је изричита жеља младенаца да и сама музика буде „младалачка“ тј више за млађи укус па тако се и овај посао нашао као јако пожељан како би прослава младенаца била што атрактивнија и занимљивија јер визуелни ефекат уз музику и егзибицију  је нешто што се доживљава а не само посматра.

Јесте ли имали неку помоћ око зачетка једног новог пројекта – вашег посла у Прокупљу ?

Саму идеју сам реализовао у више кафића током вечери које су били посвећени коктелима а озбиљнији корак сам направио уз пословну сарадњу са Трговином пића „Лазић“ који су ми и главни дистрибутери и који су заправо препознали моју идеју као новину која ће бити прихваћена и заиста тако је и било. Термини су ми доста спојени и људи се често информишу око мог ангажовања и једностано…Прокупље је град који воли нове ствари да види и проба.

Наша редакција Вам жели пуно успеха у раду и истраживању нових укуса.

 

 

 

 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“43″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

https://www.facebook.com/Koktel-Ketering-Cocktail-Dreams-Prokuplje-320693765345425/

 

 

 

 

2 Коментара

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*