Значење симбола – Јин и Јанг, Пентаграм, Свастика

Многи симболи привлаче пажњу јeр је за њих везано некакво негативно веровање или једноставно постоји извесна мистификација koja се тиче њиховог настанка и порекла. Доводимо их у везу са супкултуром, сектама, тајним друштвеним организацијама или далеким циилизацијама о којима не знамо много. Клонимо се тих симбола сматрајући их иницијалним наговештајем невоље и несреће. Ако покушамо да расветлимо тајну коју они крију можда више и не буде тако…

Јин и Јанг

Овај знак потиче из Кине и први пут се помиње у „Књизи промена“ („I Ching“). Јин и Јанг представљају супротне стране, опозите. С тим што се те супротности не могу објаснити једноставно као Северни пол и Јужни пол, већ је реч о кретању и преламању супротности. Зато симбол има облик круга. Јин и Јанг су увек међусобно повезани и само тако је знак потпун. Црни део је Јин, а бели је Јанг. Тачке супотних боја указују на то да је Јин почтак Јанг – а и обрнуто. Овај симбол се данас врло често користи и у кинеској медицини где представља дефиницију енергије.

Пентаграм

Пентаграм је древни „природни“ симбол који се може препознати у распореду звезда, у појединим облицима цвета, у кристалима, у облику морске звезде и екстремитетима људског тела. Према једним изворима пентаграм је коришћен још пре 5 500 година, као симбол царске власти у древном граду Ур. Затим је коришћен од стране алхемичара, пагана, масона и од недавно, модерног Вика покрета.

Године 1854. Елифас Леви објавио је књигу „Догма и ритуали Високе Магије“ и за приказивање човека је користио усправни пентаграм, док је обрнутим пентаграмом приказао демона Бафомета, кога су наводно некда обожавали витези Темплари. Симбол обрнутог пентаграма усвојен је од стране разних окултних цркава, па зато он у модерном свету има негативну конотацију.

Свастика

Овај симбол је најпознатији као кукасти крст. Најраније појвљивање свастике бележи се током трајања цивилизације Индуса у северозападној Индији и у Пакистану око 2 500 година п.н.е. Свастика је заступљена и у хиндуизму, где представља бога Вишну, у будизму, на Тибету представља елемент Земље, а у таоизму вечност.

Свастика добија негативно значење у доба Хитлера, у нацистичкој Немачкој. Заставу са свастиком, која је приказана из другог угла, окренута за деведесет степени, дизајнирао је сам Хитлер. Модерна нацистичка свастика се данас нужно повезује са белом надмоћи Аријеваца, антисемитизмом, нацизмом, па су сва остала, ранија,значења свастике избледела.

 

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*