Апел – Не ложите ватру на отвореном!

Одељење за ванредне ситуације у Прокупљу апелује на грађане да не спаљују ниско растиње на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима.

– Такође, подсећамо да је забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним видно обележеним местима, саопштили су из Одељења за ванредне ситуације.

Претходних дана дошло је до повећања броја пожара чији је узрок најчешће био спаљивање ниског растиња, суве траве, корова и трске на отвореном простору.

– Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање било које врсте отпада на отвореном простору, а предвиђене новчане казне за физичка лица су од 10.000 до 50.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара, додаје се у саопштењу.

Одељење за ванредне ситуације контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднети захтев за покретање прекршајног поступка.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*