Чија је проба пробни пријемни испит?

У свим основним школама, током протекле седмице, одржан је пробни пријемни испит за осми разред за упис у средње школе. Резултати испита још увек нису познати, али се утисци ученика полако сређују. Већина њих тврди да је тест из математике био очекивано захтеван, тест из српског језика је био лакши него што су очекивали, док им је комбиновани тест задао доста мука јер им је додатни проблем представљало разумевање самих питања на тесту из појединих предмета. У току следеће недеље биће познати и резултати, па ће ученици моћи реалније да сагледају како стоје са знањем два месеца пред званично полагање пријемног испита.

Оно што је новина на испиту који се полаже за упис у средње школе је другачије бодовање. Наиме, ове године ће ученици моћи да од успеха из школе понесу максималних 60 бодова, а до сада је било 70 и док се до сада сваки од три теста бодовао са 10 бодова, што је укупно 30, сада ће на тесту из математике моћи да освоје максимално 14 бодова, док ће тест из српског језика и комбиновани тест носити максималних 13 бодова. Сваки тест ће бити састављен од 20 питања.
Министар просвете, Младен Шарчевић је, као новину, издвојио и то да ће дежурни наставници бити из матичних школа. Они неће бити, као до сада, распоређивани по другим школама јер се тако не добија на објективности и регуларности самог испита зато што директор одређене школе не може да утиче на наставнике који нису радници исте те школе, па су се сходно томе, јављале понегде извесне нерегуларности током последњих година. Ове године ће дежурни наставници бити директно одговорни за легитимност самог испита, а у име свих њих ће одговорност сносити директор одређене основне школе.
Министар Шарчевић је недавно изјавио и да ће се пријемни испит одвијати пред камерама ради регуларности. Међутим, како није могуће тренутно у свим школама ово спровести у дело, пријемни испит ће бити пропраћен преко камера само у школама које тренутно поседују видео надзор.
За сада остаје да сачекамо резултате пробног теста, док се ученици припремају за званичну јунску проверу знања пред упис у средње школе, а можда и за још неку иновацију, која ће искрснути у међувремену.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*