Бака – сервис или вртић

преузето са : portal-srbija.rs

Сви знамо да мала деца „упијају као сунђер“. Свако ново искуство, сваку реч коју науче, понашање које виде и усвоје, представља почетак развоја њихове личности, која ће једног дана постати зрео и озбиљан човек.

Едукација у раном детињству има утицај на каснији живот детета. Зашто је бољи вртић, него код баке:

Социјализација

Социјализација у окружењу које није породица, али свакако важна за развој детета. Kао родитељи, ми разумемо колико је важно да наше дете буде у друштву друге деце. Што раније омогућимо детету дружење са другом децом то боље, јер на тај начин му помажемо да савлада стидљивост и стекне самопоуздање. Ако социјализацију детета одлажемо, ми заправо одлажемо његов социјални развој.

 Сарадња

Сарадња детета је веома значајна и  усмерава га на то како да истраје. Ово је посебно важно за прво дете у породици, које није навикло да дели играчке са браћом или сестрама. Васпитачи знају како да извуку најбоље из деце јер су пре свега обучени за то.

 Развој детета

Васпитачи се обучавају за то да могу идентификовати области у којима је потребно додатно радити са дететом, и на основу тога праве план активности. Подршка родитеља је овде кључна, а успех сарадње је практично загарантован.

 Одушевљење за учењем током целога живота

Да би дете било ефикасно у учењу, оно му мора бити забавно. Задатак васпитача  је да подстакне код детета глад за учењем, да би оно учило са вољом и одушевљењем. Kорени љубави према читању, учењу се  стичу још у раном узрасту.

 Поштовање 

Дете треба да поштује друге то се односити на окружење у коме живи. Не постоји боље место за учење вредности поштовања других до препуног вртића. 

 Тимски рад

Деца треба да знају  колико је важан тимски рад, који их учи да поштују туђе мишљење, да слушају и сарађују. Многе активности у вртићима су усмерене  на тимски рад из једног простог разлога – особа која научи да ради у тиму у раној младости биће социјално усклађенија и друштвено кориснија.

Сналажљивост 

Још у раном детињству родитељи треба да развију сналажљивост  код деце.

Посао васпитача је да успоставе изазовно окружење, у коме деца могу учити на основу искуства „из прве руке”. Дете може изгубити у некој игри, или искусити и неку модрицу током игре, али то је основ за изградњу суочавања са  изазовима у животу.

 Kонцентрација

У вртићу дечији умови су динамични и маштовити. Kао родитељи и васпитачи ми морамо да балансирамо  са способношћу детета да слуша, следи упутства и учествује у активностима групе, како би дете развило  концентарцију.

 Стрпљење

Kао одрасле особе, свакога дана се сусрећемо са ситуацијама где је наше стрпљење на тесту. Деци треба дати прилику да се суоче са ситуацијама у којима могу истражити и вежбати стрпљење. Учењем кроз примере је најбољи модел да дете  добије прилику да развије стрпљење.

Вртић је пре свега много више од игре. У основној школи се користе вештине које дете развије у ранијем добу, али искуства и сазнања која помажу деци да постану комплетне личности су заиста велика.

Због тога, немојте детету ускратити то задовољство да сазнаје још у раном детињству.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*