Учитељица са великим срцем

Бити учитељи значи имати велико срце,  увек бити ту за децу и увек бити насмејан, таква је и учитељица Јелена Бабић. Учитељица Јелена Бабић ради у подјастребачком селу Доње Кординце. То је издвојено одељење школе чије је седиште у Прокупљу. Број ученика у овој школи је од пет до десет, што значи да је у питању неподељено одељење. Врло често се дешава да Предшколска установа „ Невен “ није у могућности да формира групу припремно-предшколског програма те учитељица ради и са децом предшколцима. Рад у оваквим условима је прави изазов.

Учитељица је и мајка четворо деце (Милице, Немање, наталије и Николије), а свакодневно до посла путује 12 км у једном правцу, што је велики подухват у зимским условима. Свој посао обожава а плени осмехом. Одлично влада материјом, изврстан је педагог и добар психолог. Елоквентна и поседује жељу за сталним усавршавањем. Са ученицима има добру комуникацију и поседује осећај емпатије. Зна да пренесе знање, говори надахнуто, зна да их заинтересује за градиво, да их покрене, да их мотивише а и сама је мотивисана јер сваки нови успех њених ученика је подстицај за нови изазов. У активности поједнако укључује све ученике сходно њиховим могућностима. Врло је упорна и не одустаје. Одлично је организована што је предуслов да посао обавља што успешније. Изузетно креативна, није себична , своје идеје дели и тимски је играч.

Уводи иновације у редовну наставу. Учи децу да кроз групни рад, путем игре и тимског рада долазе до сазнања и резултата. Истраживачке методе су део њеног наставног процеса и тиме подстиче ученике на самостално истраживање, трагање и учи их да је учење целоживотни процес. Организује и ваннаставне активности, са циљем да се деца друже, социјализују и развија код њих културу путовања. Учионица одише дивном атмосфером, обилује ученичким радовима као и радовима саме учитељице , тако да су заједно дали лични печат простору у коме свакодневно бораве.

Да би ученицима у својој школи обезбедила услове за рад као што имају сва деца градских школа, решила је да од својих књига оформи школску библиотеку. Почетна бројка књига у библиотеци била је стотинак, да би након прилога на РТС-у број књига почео да расте и пристиже са свих страна. Неретко се дешавало да учитељица својим аутом крене по књиге пут Ниша, Лесковца, па чак и Београда. Након другог прилога на РТС-у који је емитован за Божић 2017. број књига се удвостручио, тако да данас библиотека броји преко хиљаду и две стотине књига свих жанрова. Школска библиотека прерасла је у праву сеоску библиотеку. Прича о библиотеци у Доњем Кординцу обишла је целу Србију. За учитељицу и њен подвиг чула је цела земља. Портал Детињарије и средња школа Артмедиа из Београда, чувши за ову причу организовали су акцију прикупљања књига за поменуту библиотеку.

Радови учитељице Јелене Бабић налазе се у зборницима радова издавачке куће Едука- Час за углед 2 и Час за углед 3, у Зборнику радова гружанских учитеља у Книћу, Дигиталном зборнику Министарства Просвете за школску 2016/17, добила је награду трећу награду у категорији „Весници“ на међународној смотри Читалићи у Алексинцу, награђен рад за коорелативни час са екологијом Центра за стручно усавршавање у Крагујевцу,Објављен час у електронском зборнику Савеза Учитеља Републике Србије, њене песме и текстови налазе се у разним зборницима као што је на пример Зборник радова Удружења Мокрањац из Београда и многи други. Сарађује са интернет часописом за децу нишког креативног студија- „Табла“, води свој блог и има свој електронски часопис . Ученици учитељице Јелене изузетно су успешни у сваком погледу и поседују праву колекцију диплома и награда за свој рад. Њихови радови стигли су чак до Белорусије, где су добили похвале за песме о свом завичају. Ликовни радови стигли су до Лондона, за шта су добили сертификате. Мала школа које има свуда.

 Учитељица је била кандидат за Светосавску награду, а кандидовали су је мештани села у коме ради и родитељи деце. Својим ученицима несебично се даје и труди се да им сваки дан буде права мала пустоловина. Учитељица Јелена Бабић, као што рекох, ради у ОШ „Милић Ракић Мирко“ у Прокупљу у издвојеном одељењу у Доњем Кординцу.

Успешно комуницирам са свима, отворена сам за сарадњу, нудим подршку, помоћ и савете другима и радо прихватма исте. Имам добру сарадњу са родитељима и ученицима, као и са мештанима из села у коме радим преко деценију. Могу са поносом да кажем да сам мајка четворо дивних анђела. Деца су мој живот, јер: “ Велико срце које не куца само, већ мноштвом малих срдашца је срце учитеља.“-каже наша саговорница Јелена.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*