Не дозволите да вас дете не поштује

Деца често проверавају које су ваше границе, одговарају вам, базобразна су, намерно крше правила… Како вас не би довели до ивице нервног слома, удахните дубоко и прочитајте наше савете.

Задржите прибраност

Упамтите да од ваше реакције зависи даљи однос са дететом – да ли ће бити позитиван или негативан. Уколико будете превише благи, “лудирање” би могло да се погорша. Ако сте сувише строги, дете ће се осећати спутано, а то може касније да доведе до проблема у комуникацији са другима. Оно током испада проживљава јаке емоције, па викање, претње, и реченице попут: “Како се усуђујеш, ја сам ти мајка”, само може да погорша ситуацију. Стручњаци саветују да дубоко удахнете, избројите до десет и добро размислите да ли то што намеравате да кажете заиста побољшава ствари. Најбоље је да кажете да ћете причати после, када се обоје “охладите”. Наравно, то и урадите, најгоре је ако дете помисли да су то “празне претње”.

Пронађите прави узрок

Одговарање родитељима није увек одраз тренутне ситуације, прави разлог може бити у нечему што није у вези са тим. Можда има проблеме са пријатељима у обданишту или школи, па се “истреса” на родитеље. То ћете да приметите ако се враћа нервозно из вртића или после часова. Останите прибрани и поставите директно питање: да ли се нешто десило у школи (обданишту)? Кад дођете до извора проблема, лакше ћете га решити.

Одредите границе

Ваше послушно дете било је добро до јуче, а данас одговара: “Скини ми се с врата”… Можда само понавља оно што је чуло и не схвата да је то непристојно. Клинци често чују своје пријатеље како одговарају родитељима и желе да их опонашају, кажу психолози. Зато реците да је у реду да каже да је љуто, уморно, или му тренутно није до приче. Али, нагласите викање и дрскост нису опције.

Објасните последице

Када кажете детету какво понашање и које фразе су неодговарајуће, објасните и какве ће бити последице ако пређе границу. То може да буде губитак одређених привилегија, додатни кућни послови које ће морати да уради, ранији одлазак у кревет… Нека унапред зна које су могуће казне, како не би било никаквих изненађења. Будите доследни, држите се правила, то је једини начин да покажете да сте озбиљни.

Пазите шта и како причате

Битно је да ви будете узор најмлађима. Они уче тако што имитирају то што су чули и видели, пре свега код куће. Ако родитељи имају оштар тон у разговору, мислиће да је то у реду. Потрудите се да се са поштовањем односите према члановима породице, пријатељима, комшијама, чак и када мислите да дете није у близини (мале уши често чују све).

Похвалите љубазност

Обратите пажњу на то када је дете љубазно, захвално и учтиво, немојте да пропустите да га похвалите. Тиме показујете одобравање таквог понашања, а малишани се осећају лепо када увиде да мама и тата примећују како су добри.

Извор: Новости

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*