Формирана комисија за израду Статута града

На данашњој седници Скупштине општине Прокупље разматран је предлог председника Општине Прокупље Александра Симоновића за доношење Статута града Прокупља. Овај Статут биће усаглашен са Законом о изменама и допунама закона о територијалној организацији Републике Србије и са Законом о изменама и допунама закона о локалној самоуправи. Обраћајући се одборницима председник Симоновић је истакао да је Прокупље добило статус града на иницијативу народног посланика у Скупштини Србије Дарка Лакетића.

– Влада Републике Србије  и ресорна министарства су дала сагласност на ову иницијативу. Скупштина Републике Србије је на седници, која је одржана 20. јуна ове године, гласала за овај предлог и тада је изгласано да наша општина добије статус града. Сада када смо постали град, добили смо и одређена права и обавезе. Оно што треба да урадимо јесте да променимо постојећи Статут општине Прокупље, да га усагласимо са Законом о изменама и допунама закона о територијалној организацији Републике Србије и са Законом о изменама и допунама закона о локалној самоуправи, рекао је Симоновић.

Он је додао да на основу Статута Општине Прокупље, председник Општине може да поднесе иницијативу за његову измену, што је он и учинио. Општинско веће је усвојило предлог председника и проследило одборницима СО Прокупље на даље разматрање и усвајање.

– У обавези смо да формирамо и једну комисију која ће радити на предлогу Статута који ће опет доћи на дневни ред једне од наредних седница СО када ће се одлучивати о том предлогу. Уколико одборници усвоје предлог Статута, исти се упућује Министарству државне управе и локалне самоуправе. По добијању њихове сагласности, ова тачка ће се поново наћи на дневном реду највишег органа прокупачке општине, нагласио је председник и подвукао да нас већ сада посматрају као град и да Министарство финансија одобрава три посто већи трансфер финансијских средстава.

Према речима председника Симоновића, комисија која ће радити на изради предлога Статута добила је рок од месец дана да га заврши и упути Већу на разматрање. Председник ове комисије је руководилац Одељења за општу управу Општине Прокупље Слађана Маричић, а чланови су заменик Општинског правобраниоца Јована Перовић, начелник Општинске управе Никола Копривица, секретар Скупштине Саша Анђелковић и стручни сарадник за нормативно- правне послове Никола Стојановић.

Одборници су разматрали и усвојили извештај о извршењу буџета Општине Прокупље за период од 1. јануара до 30. јуна 2018. године. На основу овог извештаја остварени приходи у првој половини ове године износе 608.540.160,48 динара или 34, 48 посто у односу на план. На основу пренетих средстава из претходне године, у износу од 351.863.664, 97 динара, у општинском буџету укупни приходи били су 960.403.825,45 динара, а расходи и издаци 703.673.485,51 динар. То значи да је у буџету Општине Прокупље остврен суфицит од 256.730.339,94 динара.

На седници су именовани и нови чланови управног и надзорног одбора Туристичко-спортске организације и школског одбора Основне школе „Милић Ракић Мирко“.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*