За бољи квалитет земљишта

Институт за земљиште из Београда на територији општине Прокупље реализује пројекат под називом “Контрола квалитета земљишта и присуства неорганских загађивача у пољопривредном земљиштву и утврђивање квалитета воде за наводњавање“. Овај пројекат, који финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, спроводи се у све четири општине Топличког округа.

Радове на испитивању квалитета земљишта у селу Туларе посетио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић са сарадницима.

– Изузетно је значајно и важно што ћемо од стране реномиране научно-истраживаче установе из Београда у најскорије време добити резултате квалитета пољопривредног земљишта као неотуђивог и најдрагоценијег природног добра. Овај пројекат који се спроводи на територији прокупачке општине има, поред осталог, за циљ да се утврди генеза и класификација земљишта, хемијска, физичка и микробиолошка анализа, загађеност земљишта и други параметри битни за производњу воћарских, повртарских и ратарских пољопривредних култура, изјавио је Пауновић додавши да ће се током реализације пројекта испитати и присутност и садржај тешких метала и других штетних материја.

Према његовим речима након добијања анализе земљишта и воде за наводњавање пољопривредницима ће се дати савети како да побољшају квалитет свог земљишта, ако је то потребно, како и које количине минералних ђубрива да користе, које културе да саде на појединим парцелама и које системе наводњавања да употребе.

Пауновић је подвукао да примена стручних савета и нових технологија доприносе повећању квалитета и продуктивности и смањењу трошкова у производњи.

Миле Николовски из Института за земљиште наглашава изузетан значај овог пројекта за пољопривреднике и локалну самоуправу.

– Један од основних циљева пројекта јесте да се утврди контрола плодности и исхране биља, микробиологија земљишта и микробиолошких ђубрива, загађеност и оштећење земљишта, проучи утицај ђубрива на принос и квалитет пољопривредних култура, као и промена хемијских особина земљишта, рекао је он и нагласио да ће се резултати испитивања знати у најскорије време.

Земљиште за анализу стручњаци београдског Института узимали су са парцеле младог регистрованог пољопривредника Ивана Шутановца из Тулара.

– Први резултати анализе, која се вршила у дубини од два метра, говоре о изузетно добром квалитету земљишта које спада у прву категорију. Уз квалитетну воду и правовремено наводњавање, примену нових технологија и научних достигнућа на локалитетима овог дела прокупачке општине могу се производити многе пољопривредне културе, изјавио је Николовски.

Пољопривредник Шутановац је истакао да ће му, након извршене анализе, добро доћи савети еминентних стручњака.

– Сваком пољопривреднику, па и мени је циљ да уз примену нових научних достигнућа смањим трошкове производње, повећам квалитет производа и продуктивност, рекао је он и захвалио се локалној самоуправи што су изабрали његову парцелу за испитивање земљишта.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*