Годишњица Топличког партизанског одреда

На Спомен плочу формирања Топличког партизанског одреда у Ајдановцу делегација СУБНОР-а Прокупље положила је венце.

Евоцирајући успомене на формирање одреда, секретар прокупачке борачке организације Мирослав Величковић рекао је да је 3.августа 1941.године у строју било тридесет бораца.

-Топлички партизански одред чинили су земљорадници, радници, студенти, професори и интелектуалци. Ова јединица из дана у дан бројчано је јачала тако да је већ 9.октобра 1941. године било ослобођено Прокупље, а 5.децембра исте године Блаце. Топлица је у то време била једина слободна територија у поробљеној Европи, рекао је Величковић и додао да су борци овог одреда дали велики допринос у ослобођењу многих крајева широм Србије и некадашњих југословенских република.

Према његовим речима у четворогодишњој борби за ослобођење од окупатора  учествовало је близу 30.000 бораца из Топлице, од којих је 6.000 изгубило живот.

Од двадест и четири народна хероја шеснаест је погинуло током рата, а партизанске споменице добило је 500 топличких бораца.

-СУБНОР је једина организација која негује и чува традицију народноослободилачке борбе у Другом светском рату. Због тога је наша обавеза да младима кажемо праву истину о рату који је трајао од 1941. до 1945. године и жртвама које је српски народ поднео да би се ослободио од окупатора и његових слуга, изјавио је Величковић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*