„Гвоздени пук“ Дарка Николића

Представљајући свој роман „Гвоздени пук“ аутор Дарко Николић, новинар из Београда, прокупачкој публици је рекао да она представља његову малу задужбину.

-Она се не продаје, ја је поклањам и увек ћу је поклањати, јер је она заправо настала захваљујући свима вама, који сте ми помагали у истраживању о овом храбром, најодликованијем и најчувенијем српском пуку, Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“, свима добро познатом као Гвоздени пук, истакао је Николић.

Он је објаснио да је књига настала захваљујући вишемесечном залагању око 200 дародаваца, који су прилагали колико су могли. Одштампана је у јуну 2017. а први тираж је био довољан да се нешто преко 700 примерака пошаље свим српским библиотекама, стотинак затворима, а остатак добротворима, без чије помоћи не би дошло до штампе. У току је прикупљање средстава за друго издање, како би се књига, по ауторовој жељи и даље делила свим заинтересованим.

Књига „Гвоздени пук“ представља аутентичан приказ свакодневног живота, рада, борби и предаха, као и размишљања и понашања војника Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ првог позива.

-За писање ове књиге користио сам бројне материјале до којих сам долазио током двогодишњег истраживања, од Војног архива, на чему сам захвалан Министарству на дозволи да документима приступим, преко других архивских података, али и мемоара, дневника војника и њихових старешина, све до дневне и периодичне штампе из тог времена, као и друге литературе доступне што у музејима и архивима, то и у приватним збиркама, истакао је Николић.

Аутор у овој књизи прича о подвизима Гвозденог пука који су почели 1912. године у Првом балканском рату, наставили 1913. у Другом, а посебну пажњу поклања периоду од 1914. до 1918. у Великом, односно Првом светском.

-Путокази које су оставили људи који су чинили Гвоздени пук, а који су прошли и Кумановску битку и Брегалничку, Церску, Колубарску, па повлачење кроз Голготу и пробој Солунског фронта, драгоцени су. Живот не за себе већ за друге, живот утемељен у вери да се за добро вреди борити, за њега живети, а не само мрети, драгоцена су открића током ове двогодишње авантуре, у којој сам истраживао о нашим славним прецима. Ми се, као народ, поносимо много чиме, али и много тога не знамо. А жељни смо знања, јер постоји прекид у колективном памћењу свих оних наших дивних квалитета, који су нас и красили у најтежим данима. Не знамо ни све наше мане иако последице њиховог постојања свакодневно осећамо. Роман о тим квалитетима и тим манама писао сам управо да не бисмо заборавили ко смо, подвукао је аутор романа „Гвоздени пук“ Дарко Николић.

У присуству представника Општине Прокупље, војске и бројних грађана, о књизи овог аутора, говорио је и генерал у пензији Спасоје Мучибабић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*