Вече патриотских песама

Поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља у Првом светском рату, са посебним акцентом на Други пешадијски пук “Књаз Михаило”, познатијем под називом ”Гвоздени пук”, у Дому културе одржана је манифестација под називом “Вече патриотских песама”. Овом јединственом културном догађају присуствовали су и заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и члан Општинског већа Милица Ерић са сарадницима.

Патриотске и родољубиве песме у најширем смислу говоре о позитивном односу према домовини. Вишегодишња тежња за ослобођењем и уједињењем свих српских земаља изродила је велики број песама које описују ту борбу и тежњу и величају вредности српског народа који је на размеђи истока и запада и који је у својој историји више пута морао да се бори за слободу.

Топлица и Прокупље дали су многе знане и незнане ратнике којима су се дивили не само савезници, већ и непријатељи.

Чланови КУД-а “Абрашевић” публици су се представили играма “Коло мајора Гавриловића” и “Официрским колом”.

Женска група Дома културе у саставу Љиљана Илић, Милена Костић, Снежана Ивановић, Милена Сарић, Марија Симић, Љиљана Соколовић, Светлана Симић и Бисерка Милосављевић отпевале су познате песме “Ој, Српкињо” и “Креће се лађа Француска”.

Песму “Ово је Србија”, која изазива најдубље родољубиве емоције и која се налази у уџбеницима музичког васпитања, под руководством Сање Стојковић отпевао је Дечији хор “Сањалице”  Дома културе. Чланови овог хора публици су се представили и са песмом “Ој, Србијо мила мати”, а Иван Стојановић отпевао је песму “Пукни зоро”.

”Тобџијско коло” на виолини одсвирао је Вук Дробњак, а надалеко познату песму “Ја сам ја Јеремија” отпевао је  Страшимир Ђокић.

Песму “Аве Сербиа” говорила је Милена Костић, а песму “Потпоручник Дуле” Милена Перић .

Песму  “Топличка гвоздена снага” рецитовала је Ивана Ђурђевић.

Свој музички допринос овој културној манифестацији дали су музичари Вук Дробњак, Бобан Костић и Иван Стојановић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*