Монодрама „Милунка Савић“

У Прокупљу је синоћ изведена монодрама „Милунка Савић“, а лик  велике српске хероине, на сцени Дома културе, оживела је глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић.

Ово је исповест жене ратника о животу и смрти, рату, Србији, њеној историји, из угла жене борца која је добила многа највиша  одликовања( „Орден за храброст“, „Краљевски орден Карађорђеве звезде“, „Медаља Милоша Обилића“, два „Национална ордена Легије части, француским „Ратни крст“-једина жена у свету која је добила ово одликовање).

Прича почиње од њених девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Целог живота има изузетну жељу да заштити слабе и угрожене, стога у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива. Војска стаје уз њу, иако је у супротности са војним правилима, задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута у седам година ратовања, добија чак дванаест медаља, а после демобилизације удаје се и рађа девојчицу, усваја још три ћерке и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује…

Високо цењена од стране француских војних великана Луја Франша Депера, Шарла де Гола и адмирала Емила Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже огроман број деце из копаоничких села. Сама за себе би реклада је ово-исповест о животу од прве пушке до прве метле.

Ова представа, којој су поред бројне публике присуствовали и представници Општине Прокупље, изведена је у оквиру програма обележавања 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату и откривању споменика јунацима Гвозденог пука, 12. октобра у Прокупљу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*