У склопу Дечије недеље “ Шах – мат насиљу“ Марија Ранђеловић

И Народни музеј Топлице се укључио у обележавање Дечије недеље, која се ове године одвија под слоганом “Моје је право да живим срећно и здраво“. Он је угостио аутора књиге „Шах-мат насиљу“Марију Ранђеловић из Београда.

Њена књига нуди низ порука младима и само наизглед, због илустрација, делује да је намењена искључиво деци.

Пажљивим вођењем кроз теме и поднаслове, аутор се у њој обраћа и родитељима и васпитачима, односно учитељима. На врло занимљив начин говори о недоумици деце, предрасудама родитеља, избору хобија, дигиталном насиљу, пожељним и непожељним особинама.

– Шах сам одабрала као најстарију, цивилизацијску мисаону игру, кроз чије се учење стално преплићу образовна и васпитна функција. Путем шаха стичемо просторну интелигенцију, прихватамо знакове и симболе, развијамо пажњу и самоконтролу, рационално користимо време, размишљамо, учимо начела фер- плеја, истакла је говорећи о својој књизи Ранђеловић.

Према њеним речима први део књиге намењен је деци, а други представља водич за родитеље и наставнике. Управо у другом делу се налази низ препорука упућених њима.

Ауторка у књизи посебно подвлачи неопходност сарадње професора, родитеља и деце, како би се спречило насиље и сузбила агресија међу младима.

– Вршњачко насиље је у порасту у Србији. И нисмо сви адекватно информисани како би исто препознали, или уочили све знаке вршњачког насиља, који нас упућују на то да се дешава нешто што је проблем данашње омладине. Врло је важно да научимо како да препознамо потенцијалне жртве и насилнике, да знамо како се врши насиље, како се  доноси из породице и како преко медија улази у породицу, подвукла је Ранђеловић.

Књигу „Шах-мат насиљу“ Марије Ранђеловић подржао је и Шаховски савез у чијој подршци се између осталог наводи да је шах важно дидактичко средство у савладавању многих животних лекција.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*