Изложба о Топличком устанку гостује у Крагујевцу

Изложба Народног музеја Топлице „Топлички устанак 1917-2017.“ до сада је гостовала у многим градовима Србије, где су заинтересовани посетиоци могли да се упознају са овим значајним историјским догађајем. Изложба се тренутно налази у Музеју у Крагујевцу, где ће причу о великом Топличком устанку, кроз фотографије и документа, посетиоци моћи да погледају до почетка априла.

Изложба „Топлички устанак 1917–2017.“ приказује Србију и српски народ у Првом светском рату за време трајања Топличког устанка. Аутори изложбе су Дарко Жарић и Милан Стојановић.

Она приказује ратне дневнике Косте Пећанца, војничка писма, дописне карте, оружје и друга сведочанства о страдању учесника Устанка. Јасним језиком чињеница, објашњених документима и фотографијама, прича причу о храбрости и јунаштву учесника Топличког устанка.

Директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић, истиче да је добро да се са Топличким устанком, као историјским догађајем, важним не само за Топлицу, већ и целу Србију, упозна јавност и ван топличког краја.

-Ми имамо изузетну сарадњу са многим музејима у нашој земљи. Тако су изложбу „Топлички устанак 1917-2017.“ до сада видели грађани  Новог Сада, Врања, Зајечара, Београда, али у плану је да обиђе и неке друге музеје у Србији. Део ове изложбе био је представљен и на инаугурацији председника Републике Србије Александра Вучића у Београду, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и додао да она садржи 38 паноа, на којима су изложена документа и фотографије, али и спискови свих погинулих у Топличком устанку.

Тај број је 1921. године утврдила Државна комисија, и према тим наводима, број убијених је 8767. Ова важна и значајна историјска изложба садржи и бројне фотографије учесника у Топличком устанку, али и каснијих обележавања овог важног датума, као и историјске текстове о самом догађају.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*