Колико често постављате питање „Да ли ваше дете чита“

слика преузета са : www.reading-rewards.com

Савремене технологије донеле су велике промене у свакодневном животу свих нас, али чини нам се да су највеће промене доживеле најмлађе генерације. Не постоји дете које од најранијег периода није покушавало да дохвати телефон или таблет. Младе генерације све више одрастају уз рачунаре и таблете, а заборављају књиге.

Сећамо се периода када смо сви читали, ниједна генерације није волела лектире, али смо са великим нестрпљењем чекали да изађе нови број „Забавника“, омиљеног стрипа или књиге познатих писаца. Некада смо имали много мање избора да попунимо своје слободно време, могли смо да се играмо напоље или да седмо у кући. Некада није било 150 канала на телевизору, није било игрица, ничега. И поред свега делује као да смо одрастали безбрижније, срећније, насмејаније, знали смо да се играмо, да квалитетно попунимо своје слободно време. Много смо читали и стварно смо уживали.

Све чешће у шетњи, у канцеларији, у школи чујем родитеље који питају „да ли ваше дете чита“?. Делује као да је читање постало луксуз, да деца беже од књиге, беже од часописа, питамо се зашто је то тако?

Да бисмо одговорили на ова питања морамо прво да преиспитамо себе. Колико смо се трудили да деци „уградимо“ љубав према читању, љубав према књизи. Деца траже да им неко посвети време, да са њима ради. Не можемо очекивати од деце да сама заволе књигу, ако не знају какве чари и какве скривене светове књиге крију у себи. Од најранијег детињства морамо одвојити време, морамо им посветити довољно пажње, јер љубав према читању се развија и траје вечно.

Све чари требају кренути са сликовницама, који деци дочаравају животиње, живот на селу, природу и сл. Сви се сећамо наших родитеља и наших бака како нам читају приче пред спавање, развијали смо нашу машту смишљајући ликове, скривене светове у којима они живе, преживљавали њихове патње али и славили срећне завршетке. Како смо одрастали књиге су постајале озбиљније и теже, али подјенако забавне и лепе. Неке књиге се прочитају у једном даху.

Не дозволите да ваша деца одрастају уз рачунаре, уз имагинарне чудне и агресивне ликове, помогните им да изграде своју машту, помогните им да заволе књигу. Верујем да ће вам зато бити веома захвална.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*