Осам лекција које показују да сте родитељ са Балкана

Педагошка лекција 1 – Ако ме не држиш за руку, неко ће те украсти!

Мајка на бувљаку, купује некакву пластику, држећи дете за руку. Дете, наравно, нестрпљиво, цупка, отима се, одлази на суседну тезгу где је нешто њему интересантније. И, како онда мајка да дете умири и буде сигурна да ће остати уз њу све време? Па, тако што ће рећи: „Не отимај ми се! Хоћеш да те неко украде? Ово је бувљак, овде се свашта краде!”

У корену свих oваквих дисциплинских метода је – страх! Заплаши дете да би те слушало! Вештицама, полицајцима, непознатим људима, чиме год. Ваља се да се деца мало и плаше…

Педагошка лекција 2 – Остаћеш овде заувек!

Ово ми није било нимало симпатично. Свако ко је са дететом завршио на Институту за мајку и дете, зна шта га тамо чека – гужва и неорганизованост.  Стигли смо тамо пола сата после поноћи, са дететом које има температуру скоро 40. Као и свима пре нас, траже да јој извадимо крв и узмемо урин на преглед. Док се мучимо да јој ставимо кесицу за урин, чујем оца како шета са ћерком од две или три године и говори јој: „Ако хоћеш да идеш кући, мораш да пишкиш! Ако не пишкиш, остаћеш овде заувек!”

 Како би требало да се осећа дете којем сопствени родитељ прети да ће заувек остати у болници? Али, то је за његово добро…

Педагошка лекција 3 – Нећеш да ручаш? Е, онда ћу дати меди!

Метод којим бака наговара дете да једе! Класично гајење себичности коју сви у себи носимо. Ако ти нећеш да поједеш, ја ћу дати меди, а да меда не би добио ништа, дете ће брже боље појести само. После ћу се питати зашто ништа неће да дели са братом који је тек на путу…

Педагошка лекција 4 – Где си се ударио? У дрво? Ево туче мама дрво!

Када се дете сопственом грешком или непажњом удари, онда удри по томе што га је ударило. А што да не онда и по деци с којом се судара на игралишту… У чему је разлика?

Педагошка лекција 5 – Не врти се у круг! Завртеће ти се у глави! Не дирај то, прљаво је! Не пењи се, пашћеш одатле!

Увек се сетим своје тетке која живи у Швајцарској и која, кад дође у Србију, својој деци допушта буквално све. Једном сам својим очима видела како се завлаче испод киоска на аутобуској станици, а да она не реагује. А не знам да ли су у животу били болесни три пута. Добро, не кажем да треба да пустите дете да дира бачене пикавце, али какве везе има ако му се заврти у глави? Мало ће вежбати центар за равнотежу. Па шта ако падне с пењалице? Попеће се опет и научити да понекад, да би дошао до циља, мора и да падне.

Педагошка лекција 6 – Не знаш ти то, ја ћу.

 Тако типично, а тако погрешно. Вероватно мислимо да није још спреман сам да сипа сок у чашу, па чекамо да то неком магијом научи, без да иједном проспе…

Педагошка лекција 7 – Твоја учитељица нема појма. Шта ти је ово написала?

Ако родитељ не поштује учитеља, неће га поштовати ни дете. Ако дете не поштује учитеља, не може постићи добар резултат јер нема поверења у оног ко га кроз школовање води. Дакле, шта год да је учитељица написала/рекла/урадила, не подривајте њен ауторитет пред дететом.

Педагошка лекција 8 – Ако одмах не прекинеш, зваћу тату!

Дете кад чује ово, заправо чује: „Мама ми ништа не може, тата није ту. Могу да радим шта хоћу!” Најбржи рецепт који мајке користе да би уништиле сопствени ауторитет над дететом. Многе то раде из незнања, а не знам ниједну којој је ова претња дала икакав резултат.

 

Извор: А. Ц.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*