Људи у граду и на селу морају имати исте услове за живот


Један од стратешких циљева локалне самоуправе јесте да се услови живота у сеоским срединама, а то се посебно односи на села са великим бројем становника, приближе градским. На тај начин, стварају се услови да млади не напуштају огњишта, већ да остану на селу и да ту формирају своје породице.
Зато је ове године опредељено 60 милиона динара за сеоску инфраструктуру, а та средства биће увећана ребалансом буџета.
Да се велика пажња поклања селима, сведоче многи мештани. У протеклом периоду радило се у Гласовику, Белом Камену, Кончићу, Поточићу, Горњој Речици…
Председник Савета Месне заједнице Меровац, Драган Богдановић, каже да је проблем дивљих депонија у овом селу решен и да је из локалног буџета за ове радове издвојено 149.500 динара.
-Да би се очистила дивља депонија, било је потребно да се одвезе скоро 14 кубика смећа. Наш проблем је сада решен, изјавио је Богдановић и упутио апел мештанима да сада воде више рачуна о својој околини.
Према његовим речима, у наредном периоду упутиће захтев надлежнима да се и у овом селу поставе контејнери за отпад.
Богдановић је нагласио да је пре нешто више од три године у овом селу направљен и атарски пут Меровац-Белогош у дужини од три километра.
За санацију прелаза, чишћење канала, постављање пропуста и насипање пута ризлом који води до сеоског гробља у селу Мршељ, из буџета је издвојено 176.610 динара.
-Годинама запостављена сеоска инфраструктура, не може тако брзо да се реши. Оно што је урађено у нашем селу током ове године, поздравили су сви мештани. Надам се да ће у најскорије време да се реши и проблем моста, који преко потока води према сеоском гробљу, рекао је председник Савета Месне заједнице Мршељ Југослав Баловић.
За санацију фасаде на Дому културе, набавку и уградњу пропуста у Великој Плани, из градског буџета издвојено је 129.660 динара.
-Руководство локалне самоуправе последњих година интезивно ради на решавању проблема у сеоским срединама, као што су санација и изградња сеоских и атарских путева, постављање пропуста, чишћење корита река и потока, реконструкција уличне расвете, санација сеоских школа и Домова културе и других комуналних објеката. Ако се зна да на територији Прокупља има више од 80 насељених места, онда се не може очекивати да вишедеценијски комунални проблеми буду решени у кратком временском периоду, изјавио је председник Савета Месне заједнице Велика Плана Радомир Малетић.
Током ове године, за ископ канала поред главног пута Горња и Доња Речица из буџета је издвојено 98.841 динар, чишћење и продубљење корита потока у Поточићу 99.750 динара, чишћење корита реке у Кончићу 99.000, машинско чишћење путних канала на Белом Камену 99.120 динара. Такође, за чишћење наноса из канала и равнање коловоза са одвозом вишка у Гласовику, једном од најудаљенијих прокупачких села, опредељено је 98.900 динара.

1 Коментар

  1. Postavljanje kontejnera, makar jednog, velikog, u svakom selu, morao bi da bude prioritet. Mestani, buduci da nemaju gde, smece najcesce pale, ili bacaju u potoke, a svi znamo da to iz potoka zavrsi u vecim rekama. Volela bih da podsetim nadlezne i na ocajno stanje puta preko Grepca do Vukanje, sto je velika steta, buduci da je to ipak put koji vodi do Ribarske banje.

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*