„Мала локална “ географија нашег града

Прокупље лежи на реци Топлици , левој притоци Јужне Мораве, на 28-ом километру магистралног пута Ниш-Приштина. Град је размештен дуж обале реке , тамо где се њен средњи ток завршава улазећи у теснац између огранка Видојевице,Пасјаче и Јастребца,па се на излазу из града шири у плодну Добричку котлину и даље ка Поморављу.

Живописну панораму Прокупља уоквирују њихови брежуљци : Хисар, Боровњак ,Губа и Соколица. Са свих ових висина има видик на читаву Топличку долину и предивне планине Копаоник, Јастребац и Радан. Бројни потоци и речице (Трнавска река,Стражавачка река, Растовничка река, Симоновачки поток,Водичка река)дубоко су испресецали брдовите пределе, што даје још лепшу слику рељефа.

Надморска висина је врло повољна од 250-350 метара ,што омогућује умерену континталну климу и омогућује разноврсну вегетацију: од широких ораница до високих шума у којима преовчађује листопадно дрвеће ( храст, буква,граб) и веома бујни воћњаци ( шљива, јабука, крушка и нарочито вишња).

Поред винове лозе по чему је познат овај крај,веома су уносне и повртарске културе (нарочито производња паприке) у доњем току Топлице ,као и сточарство.

Град има око 60 000 становника. Његови житељи су углавном ,Срби ,од којих је сада мањи број строседеоца („стари Прокупчани“), а већина досељана из околних и планимских села.

Град чине центар и низ насеља: Драгања, Плехане Куће, Ново Насеље ,Стржавачко поток, Ђуревачко брдо, Појате и Липар. Ова насеља се понегде спајају са суседним селима Доња Стражава и Бабин Поток.

Централни део града чине махале: Табак ,Царина ,Чаршија и Черкеска. У граду постоје два већа насеља Рома ( Царина и Черкез – Мала).

Прокупље је познато по Хисару ,брду које се уздиже непосредно изнад града са његове југозападне стране. Хисар обавија у пуном кругу река Топлица, која је ретки природни феномен- тече узбрдо око целе северне стране брда, што је описао наш чувени географ Јован Цвијић. Са остацима тврђаве и „санаторијумом „на врху. живописним током реке у подножју и двема стрих црквама- Хисар и дању и ноћу ,подсећа на „чардак ни на небу ни на земљи“.

Хисар је омиљено место Прокупчана, поготову у врелим месецима .

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*