Министар здравља Златибор Лончар посетио прокупачку Болницу, посао за још за седам лекара

 

Министар здравља у Влади Републике Србије, Златибор Лончар, са сарадницима, данас је посетио прокупачку Општу болницу „Др Алекса Савић“, и у разговору са директорком, др Сњежаном Арсић, и начелницима одељења, упознао се са стањем у тој здравственој установи, дневним проблемима и потребама.

-Одлучио сам да данас обиђем све здравствене установе у Топличком округу и лично се уверим каква је у њима ситуација, како се троше, и у шта улажу велике паре које Влада Србије издваја за здравство, рекао је министар Лончар, обраћајући се новинарима.

-Држава Србија улаже огромна средства у побољшање услова лечења људи, истакао је Лончар и додао да се тако велика средства никада раније нису улагала у здравство у Србији.

-Захваљујући таквом улагању, добили смо најсавременије клиничке центре у Нишу, Крагујевцу и овај који градимо у Новом Саду, нагласио је министар и додао да је велика пажња поклоњена и лечењу болесника у Топличком округу.

-У Прокупљу градимо нову, најсавременију болницу, у којој ће се лечити житељи Прокупља и целог Топличког округа, подвукао је министар Лончар и додао да је тендер за изградњу објекта спроведен, и да ће се у наредних неколико дана знати које предузеће је дало најбољу понуду.

Лончар је навео да ће ти радови, према плану, почети већ 15. октобра ове године.

-Данас сам дошао да се упознам са стањем у прокупачкој Болници, да видим шта им још од опреме недостаје, имају ли неких проблема, и шта ми треба да им обезбедимо, како би имали добре услове за лечење болесника, док нови објекат не буде завршен, казао је министар Лончар.

Он је нагласио да су га у тој здравственој установи упознали са константним недостатком здравственог кадра, и истакао да ће због тога, до краја године, у овој установи бити запослено још седам лекара и 20 нових медицинских сестара.

-Држава Србија велика средства издваја и за усавршавање лекара, лечење оболелих од ретких болести, набавку лекова, како не би било несташица, подвукао је министар.

Он је навео да је подељено 8.000 лекарских специјализација у Србији, и позвао грађане на стрпљење, подсетивши да је за специјализацију лекара потебно неколико година.

Према његовим речима, веома брзо ће уследити и повећање плата здравственим радницима, и то медицинским сестрама и техничарима 15, а лекарима 10 одсто.

-Знам да су многе медицинске сестре и лекари отишли из Србије, али многи су се и вратили, и тек сада ће се враћати, додао је он.

Министар Златибор Лончар је најавио и спајање блиских здравствених установа у Србији, и то почев од 1. јануара следеће године.

Министар је овом приликом похвалио рад лекара прокупачке Болнице, од којих су се неки усавршавали и у иностранству, и нагласио да ће им набавком нових апарата, омогућити да то своје знање и примене.

Такође је нагласио да је Очно одељење прокупачке Болнице, са 400 операција катаракте годишње, једно од најбољих и најефикаснијих у Србији.

Након обиласка Болнице, министар здравља Златибор Лончар посетио је и прокупачки Дом здравља.

  

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*