Министарство правде одобрило средства за отварање Спомен-собе „Драинац“


Министарка правде Нела Кубуровић јуче је у згради Народног музеја Србије уручила уговоре о додели средстава прикупљених на основу одлагања кривичног гоњења-опортунитета, за 150 пројеката од јавног интереса из области здравља, културе, просвете и социјалне заштите, у укупној вредности од 470 милиона динара.
Како је истакла члан Градског већа за културу у Прокупљу, Милица Ерић, која је присуствовала потписивању уговора, за област културе издвојено је 50.646.210 динара, за реализацију 11 пројеката. Прокупљу, односно Народној библиотеци „Раде Драинац“, одобрено је 835.000 динара за пројекат Спомен-собе „Драинац“, коју ће свечано отворити министар културе Владан Вукосављевић, 27. августа, у оквиру манифестације „Драинчеви сусрети 2019“.
-Ово је четврта година за редом како се расписује Јавни конкурс за доделу средстава по основу опортунитета, на којем смо учествовали претходне три године. Могу да се похвалим да смо до сада од Министарства правде добили око 2,5 милиона динара, а тај новац смо наменски искористили за реализацију многих пројеката, са циљем да унапредимо културу нашег града, истакла је већница Ерић.
Она је овом приликом истакла да је обавеза сваког корисника да новац искористи у одређеном року и поднесе извештај Комисији о томе.
Уручењу уговора присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар здравља Златибор Лончар, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић.
-Користим ову прилику да се испред локалне самоуправе Прокупља још једном захвалим Министарству правде које је препознало квалитет овог пројекта, као и свих претходних, и нашу потребу да унапредимо културу у Прокупљу, нагласила је Милица Ерић.


Задовољство што је пројекат Народне библиотеке „Раде Драинац“ препознат од стране Комисије Министарства правде, изразио је и директор Драган Огњановић.
-Овај пројекат је од великог значаја не само за наш град, већ и за целу Топлицу и Србију. Идеју да отворимо Спомен–собу нашем песнику Драинцу, остварили смо у години двоструког јубилеја. Ове године обележавамо 50-те по реду „Драинчеве сусрете“ и 120 година од рођења Рада Драинца. Захвални смо Министарству правде за одобрена средства, као и Министарсву културе и локалној самоуправи који су нам пружили подршку у реализацији овог пројекта. Спомен–соба „Драинац“ биће један мултифункционални простор, који ће осим сталне поставке „Драинчеве собе“, бити и место за одржавање бројних културних дешавања у нашем граду, додао је директор Народне библиотеке Драган Огњановић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*