Прокупачки планинари освајају највише врхове Балкана


-Прокупачки планинари, претходног викенда освојили су један од три највиша планинска врха на Балкану, Вихрен, висок 2.914 метара, на планини Пирин у Бугарској, рекао је данас председник Планинарско-скијашког клуба „Топлица“ у Прокупљу Дарко Жарић.
-У савладавању овог изузетно напорног успона и планинарске стазе, учествовало је 11 прокупачких планинара, који су овим учешћем дали допринос у очувању здраве животне средине, обзиром да наш клуб инсистира на еколошким вредностима, казао је Жарић.
Према његовим речима, као додатни допринос екологији и очувању природе, у оквиру клуба основна је „Еколошка секција“, коју чине основци заљубљени у планинарење.
Како је нагласио, ова секција је основана у сарадњи са секцијом Основне школе “Ратко Павловић Ћићко” и професором биологије Дејаном Живковићем.
-Школарци се посебно интересују за планинарење, тако да подмладак планинара већ сада броји тридесетак чланова. Наши млади планинари су и чланови „Гљиварске секције“, а протекле зиме, њих 17 завршило је и Школу скијања на Копаонику, коју води међународни инструктор скијања Малиша Стојановић, подвукао је Жарић.
Прокупачки планинари следеће године обележиће 15 година од оснивања и велики јубилеј, 65 година од зачетака планинарења у Прокупљу, када је и основан Планинарски клуб „Поглед“.
Тим поводом, у октобру месецу ове године, Планинарско скијашки клуб, у сарадњи са Народним музејем у Прокупљу, припрема изложбу, на којој ће Прокупчанима, фотографијама и документима, показати како је то бити планинар у прошлом веку.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*