На данашњи дан…

Aприла 17-ог,1814. године рођен је Јосиф Панчић, хрватски и српски лекар, ботаничар, научник и први председник Српске академије наука.

Открио је нову врсту четинара која је по њему названа Панчићева оморика, а по њему је назван и највиши врх Копаоника (Панчићев врх) на коме се налази маузолеј са његовим посмртним остацима.

Панчић је ради приватно као лекар. Али, од лекарске праксе није могао живети, јер није имао довољно пацијената, a и они што су долазили били су већином сиромашни. За то време је упознао флору Баната, обишао је и Делиблатску пешчару и пео се на Карпате, a у рудницима је упознао многе интересантне стене и минерале. Прикупио је доста интересантних биљака из флоре Баната.

Панчић је први пут чуо да у Западној Србији постоји посебна врста четинара – оморика . „Serbian spruce, picea omorika“

 

Десет година касније је добио две њене гране. Требало је да прође још десет година да на планини Тари, у засеоку Ђурићи, пронађе до тада непознати       четинар – оморику која је по њему добила име – Панчићева оморика.

Панчић је умро 25. фебруара/8. марта 1888. године усред рада, ведар, свестан и приљежан. Предговор за „Ботаничку башту“ довршио је пред смрт на неколико дана. „Првенац Балканског полуострова“ радио је и за време боловања.

Панчићев врх, највиши врх на планини Копаоник, добио је име по познатом српском ботаничару Јосифу Панчићу. На овом врху се налази његов маузолеј где је сахрањен.

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*