Највећи проблеми Рома – становање и образовање

????????????????????????????????????

У организацији Друштва Рома Прокупље данас је одржан састанак  на ком је тема била покретање активности за унапређење живота Рома у Прокупљу. Састанак су иницирали  представници овог Удружења, Дејан Живковић и Саша Алишановић, са члановима комитета ромских заједница у Прокупљу.
Поред представника локалне самоуправе и установа које су укључене у решавање проблема ромског становништва, данашњем састанку присуствовао је и председник Сталне конференције ромских удружења грађана – Лига Рома, Кенан Рашитовић, који је овом приликом истакао да су образовање и становање највећи проблеми ромског становништва и да су они скоро идентични у свим општинама и градовима у Србији.

– У наредном периоду све наше активности усмерићемо ка унапређењу становања ромске популације.  Паралелно ће се решавати и проблем образовања, где смо већ учинили велики помак, што значи да је број образованих Рома из године у годину све већи. Ту су и  многи други проблеми, али мислим да су основни животни услови, пре свега редовно снабдевање водом, канализација, пут, изнад свих проблема.
Овом приликом истакнуто је да је Општина Прокупље  препознала проблеме својих суграђана у насељу које је деценијама плавњено, а у настојању да реши тај проблем, израђен је квалитетан пројекат који је одобрен од стране Европске уније. Вредност пројекта којим ће се трајно регулисати речно корито Топлице и Старжавачке реке је 1.200.000 евра, а за десет најугроженијих ромских породица  биће изграђени стамбени објекти.

– Реализација пројекта“ Побољшање услова живота Рома“ је недавно почела и радови се увелико одвијају на  подручју насеља Мала Губа. У оквиру пројекта биће изграђен насип на Стражавачкој реци у дужини од 167 m и око 250 m на реци Топлици, као и чишћење речног корита у дужини од 800 m, казала је координатор пројекта Јасмина Божиловић.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*