Немачки филм победник ПроФиФеста у Прокупљу

Доделом награда у Галерији “Божа Илић“ у Прокупљу, завршен је осми Међународни прокупачки филмски фестивал „ПроФиФест“. Жири, који су чинили Грег Де Кјур, Драгана Мићаловић и Андреј Носов, донео је следеће одлуке о најбољим филмовима.

Гран при за најбољи филм припао је филму „God Has Already Gone Ahed“, редитеља Петера Бовинга из Немачке-„због богате ауторске визије и посебног ауторског печата, али и амбициозности и претенциозности филма“.

Најбољи документарни филм, према мишљењу жирија је „Time machine“, редитеља Јаn Bujnowskog из Пољске-„за синематично и аутентично испричану причу, која дубоко задире у људску природу.“

У категорији домаћег филма, титулу најбољег је понео филм „Жмурке“, редитеља Огњена Петковића-„који се издвојио специфичним филмским језиком, посебно фотографијом, која даје посебан уметнички печат филму“.

За најбољи анимирани филм, проглашен је „Skyscrapers“, Fabienne Giezedanner из Швајцарске-„за неговање сопствене поетике у анимацији, духовитост и посебну транзицију у нарацији“.

Овогодишњи најбољи играни филм је „Moon Drops“, редитеља Yorama Ever-Хаданија из Израела-„који користи мајсторски филмски језик, са пуно различитих емоција и веома упечатљивом глумом“.

За најбољи експериментални филм, проглашен је „Deguste“, Stephane Baz из Француске-„због сликања друге стране свега приказујући жудњу на специфичан начин“.

Награду за овај филм примила је директорка Француског института Marion Vian.

Додељена су и два специјална признања ПроФиФеста филмовима „American Mariage“, редитеља Giogio Arcelli Фонтане из САД, који је приказан у главном такмичарском програму и „Челичне ратнице“ Јелене Миле у српско-шведској копродукцији, који је приказан у категорији женски филмски рукопис. Издвојен је као посебан због „суптилног коришћења глумачког исповедног израза у тумачењу већег броја историјских личности, српских хероина из Првог светског рата“.

Директор “ПроФиФеста“ Жикица Јовановић је оценио Фестивал успешним и посебно истакао дечији филмски квиз, на којем је присуствовало више стотина деце.

-Врло позитивно на Фестивал реаговала је и публика у Житорађи и Луковској бањи. Она је показала велико интересовање и задовољство што је била део овог великог културног догађаја, не само за овај део Србије, већ и за међународну филмску сцену, истакао је Јовановић.

Фестивал је организовао Филм клуб Прокупље уз подршку Амбасаде САД у Србији, Министарства културе и информисања Републике Србије, Града Прокупља и локалних спонзора.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*