Новоотворена библиотека у Доњој Стражави

У издвојеном одељењу Основне школе „9. октобар“ у Доњој Стражави, по први пут је отворена библиотека. Реч је о огранку Народне библиотеке „Раде Драинац“, која је овој сеоској библиотеци поклонила око 3000 књига. Овом лепом поводу одазвала се и Фондација „Књига солидарности“ Радио Београда, која је децу и мештане овог села обрадовала са још 1000 књига.

-Веома ми је драго да смо се окупили овим лепим поводом. Овако нешто се није десило у последњих 40 година. Углавном су се библиотеке затварале, а ми ћемо све учинити да овакви догађаји постану традиција и у осталим прокупачким селима. Помагаћемо наша села на све начине. Настојаћемо да побољшамо услове живота свих оних који су се одлучили да живе у селима, која су захваљујући њима и жива у правом смислу те речи. Настојаћемо да обогатимо и њихов свакодневни живот, пружајући им могућност да у свом селу позајме књиге за читање. Потрудићемо се да за мештане овог села убудуће осмислимо и друге културне садржаје, који ће их анимирати и учинити им живот богатијим, рекао је председник општине Прокупље Александар Симоновић, отварајући билиотеку у Доњој Стражави.

Већница за културу општине Прокупље, Милица Ерић, је овом приликом изразила задовољство због тога што ће најмлађи мештани Доње Стражаве имати књиге за читање-надохват руке.

– Ово ће бити најлепши кутак села. Овде ће се сви који воле књигу окупљати и неће морати да одлазе у град да би обезбедили омиљени наслов за читање. Хвала Фондацији „Књига солидарности“ што није заобишла прокупачко село и што је на овај начин показала како треба да помажемо једни другима, истакла је Ерић.

Директор Народне библиотеке „Раде Драинац“, Драган Огњановић, је истакао да ће у школској библиотеци мештани Доње Стражаве моћи да користе и компјутер и интернет.

Учитељице у овој школи, Јасмина Милосављевић и Гогица Стојиљковић, су овај догађај оцениле одличном оценом, рекавши да ће деца у читању књига уживати и на школским одморима у хладним месецима.

– То што смо уз библиотеку и књиге добили компјутер је величанствено. Моћи ћемо и на тај начин да радимо са децом. Користићемо библиотеку и као учионицу. Наша 32 ђака ће бити од сада у могућности да свакодневно и неке школске обавезе завршавају на рачунару, сложиле су се учитељице ове сеоске школе.

На питање да ли им се допада што у својој школи имају библиотеку, деца су одговорила да су пресрећна и одушевљена, како књигама које ће моћи да читају, тако и компјутером.

Ученици ове школе су за своје госте припремили богат и садржајан програм, којим су сви били одушевљени. Поводом отварања ове библиотеке, прокупачки песник Срђан Живковић је за најмлађе мештане Доње Стражаве, али и све госте, приредио несвакидашњи доживљај уз гитару и стихове.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*