Обележен Европски дан борбе против трговине људима

 

Под слоганом „Ближе је него што мислиш“, прокупачки волонтери обележили су Европски дан борбе против трговине људима, 18. октобар.

Подсећајући грађане да је то једно од највећих зла које је опстало чак и до модерног доба, волонтери су у центру града  спровели акцију поделе флајера који упозоравају на присутност ове појаве у друштву.

Овај датум који се обележава у целој Европи, обележен је и реалистичким приказом жртве трговине људима, што је код грађана изазвало посебно интересовање, али и забринутост да свако од нас може бити жртва трговине људима.

-Најопасније је што мислимо да се то дешава само другима и што нисмо свесни колико је опасност близу нас. Као што гласи овогодишњи слоган акције „Ближе је него што мислиш“, тако жртва трговине људима може бити свако, рекао је секретар Црвеног крста у Прокупљу Драган Суботић.

Поред уличне акције, волонтери су одржали едукативно предавање за ученике Гимназије, а у Техничкој школи одржана је трибина.  Вршњачки едукатори указали су средњошколцима на опасност од ове појаве и истакли да је трговина људима облик модерног ропства и злоупотреба људских бића, повреда најосновнијих људских права, ради стицања материјалне користи. Они су такође информисали младе о мерама опреза на друштвеним мрежама, приликом аплицирања за посао или приликом путовања, као и о томе како да правилно поступе када се нађу у ризичним ситуацијама.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*