Одличан квалитет пољопривредног земљишта у Прокупљу и Топлици!


Стручњаци Института за земљиште из Београда данас су презентовали резултате студије “Процена наводњавања појединих пољопривредних култура на подручју Топличког округа, са акцентом на квалитет воде за наводњавање и на хемијске и физичке особине земљишта”, које је спроведено у другој половини прошле године.

Директор Института за земљиште, Милан Здравковић, рекао је да је ово истраживање спроведено уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и локалних самоуправа Топличког округа.

О самом истраживању и његовим резултатима говорили су проф. др Радмила Пивић, мр Мирјана Здравковић и мр Зоран Динић.

-Само истраживање спроведено је на 25 локација у све четири општине Топличког округа. На парцелама где су извршена истраживања, власници су добили хемијске и физичке резултате, са препоруком како и на који начин да побољшају квалитет својих парцела ради веће производње и квалитета пољопривредних производа, изјавила је Радмила Пивић и препоручила свим пољопривредницима да пре садње било које пољопривредне културе, дају земљиште на анализу.

На питање коју би оцену на скали од један до пет дали пољопривредном земљишту у Прокупљу и у другим општинама Топличког округа, стручњаци су одговорили-4,8.

Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да пољопривредна производња увек почиње од земље.

-Земљиште је необновљив природни ресурс за производњу хране. Деловањем човека, пољопривредно земљиште се, услед изградње инфраструктурних и стамбених објеката, неадекватном употребом минералних ђубрива, заштитних средстава, неадекватном обрадом и употребом неквалитетних вода за наводњавање, из године у годину смањује. Наша је обавеза да сачувамо пољопривредно земљиште за будуће генерације, рекао је Пауновић и додао да ће резултати до којих су дошли стручњаци Института за земљиште бити путоказ како да се побољша квалитет земљишта и вода за наводњавање ради квалитетније, здраве и безбедне производње хране.

Он је посебно истакао значај препорука које су дате на крају ове студије, из разлога што без примене научних достигнућа, нових технологија и знања нема тржишно одрживе производње хране.

На презентацији резултата истраживања, на којем су присуствовали стручњаци за пољопривреду из Градске управе у Прокупљу, Пољопривредне стручне службе, Одељења за пољопривреду у Блацу, Житорађи и Куршумлији, као и многи пољопривредници прокупачких и блачких села, били су изложени органски производи Љубинка Васиљевића из села Горња Речица код Прокупља.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*