Одлични резултати пројекта „Партнерство за праведно и квалитетно образовање“

 
 

Резултати пројекта „Партнерство за праведно и квалитетно образовање“ који у Прокупљу реализује Центар за интерну педагогију (ЦИП) у сарадњи са Дечијом фондацијом „Песталоци“, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, су задовољавајући, оцене су са састанка који је недавно одржан у Прокупљу.

Састанку су присуствовали представници локалне самоуправе, заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић и чланица Градског већа задужена за образовање Катарина Вељовић, представници Дечије фондације „Песталоци“, Центра за интерактивну педагогију, Школске управе Ниш, као и представници Центра за социјални рад и представници свих прокупачких основних школа.

Оцењујући досадашњу сарадњу на реализацији поменутог пројекта чланица Градског већа Катарина Вељовић је истакла да се та сарадња одвија на најбољи могући начин, све у циљу остваривања планираног за добробит школске деце

Захваљујемо се свима који раде на пројекту на помоћи коју нам пружају како би смо омогућили равномеран упис деци из осетљивих група у наше основне школе, нагласила је Вељовић.

 

Како је истакла Тања Живановић саветник у Школској управи Нишу и координатор пројекта, оно што се чини у циљу стварања услова за праведно и квалитетно образовање у Прокупљу је на завидном нивоу.

Јако сам задовољна сарадњом и свиме што Град Прокупље предузима у оквиру поменутог пројекта. Види се да локална самоуправа води рачуна о свој деци укључујући и ромску децу и децу са посебним потребама и мисли пре свега о равномерном, праведном и квалитетном упису у основну школу, истакла је Живановић.

Основни циљ пројекта је да ромска и друга деца из школа са посебним потребама остваре право на квалитетно образовање које имају сви њихови вршњаци у Србији.

Специфични циљеви пројекта односе се на унапређење уписних политика на националном и локалном нивоу и јачање капацитета националних и локалних управа, све у циљу повећања уписаног броја ромске деце у школе.

Пројектом је обухваћено 10 основних школа у три града, Прокупље, Шабац и Пожаревац и он се реализује у периоду од јануара 2020. до децембра 2022 године.

У оквиру пројекта, само током другог полугодишта 2019/2020 године, 196 ученика из 10 школа које су укључене у пројекат, добило је подршку за праћење наставе на даљину кроз обезбеђивање 33 таблет рачунара, лаптопа, три штампача, 93 пакета папира и 28 тонера за штампање, пет USB меморија и дигиталнoг фотоапарата. Такође су успостављени тимови у свим тим школама које учествују у пројекту.

Пандемија корона вируса током прошле и ове године утицала је на промену планираних активности јер су сусрети са школама организовани искључиво путем онлајн платформи, а школски грантови и заједничке активности су преусмерени на непосредну подршку ученицима и школама.

Да подсетимо да је дечија фондација „Песталоци“ издвојила и додатна средства са којима је опремљена једна учионица у прокупачкој Основној школи „Милић Ракић – Мирко“. Учионица је опремљена савременим намештајем, школским прибором, а набављено је и 25 таблет рачунара и четири паметна телефона за ученике из осетљивих група.

Током ове 2020/2021. школске године настављено је са подршком школама. Тако је обезбеђено 57 таблет рачунара, лаптоп и десктоп рачунар,три штампача,18 тонера, 76 пакета папира, 2.450 маски и мноштво флаша алкохола и другог дезинфекционог материјала за потребе школа које учествују у пројекту.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*