Одржан први састанак Партнерског форума за израду Плана развоја града Прокупља до 2028. године

На почетку првог састанка Партнерског форума плана развоја града Прокупља присутне је поздравио градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, и пожелео им успешан рад у изради планских докумената важних за будући развој нашег града.

-Када говоримо о утицају политике на процес развоја града, ви знате да је политика у претходним деценијама била тако конципирана да су се смењивале различите политичке опције, а да су они који се нису мењали и били ангажовани у локалној самоуправи у јавним предузећима, привреди и култури, заправо и најмеродавнији да дају смернице развоја нашег града и да укажу на то шта је грађанима Прокупља најпотребније, казао је градоначелник Милан Аранђеловић.

Он је као пример добре праксе изнео податак да су још 2013. године стручни људи радили на стратегији развоја града Прокупља и да се та тенденција бирања стручњака за те послове наставила, што даје наду да ће и ова стратешка документа и план развоја нашег града до 2028. године бити урађен на најбољи могући начин.

Градоначелник Прокупља је овом приликом понудио форуму сву могућу помоћ у процесу рада и израде стратешких докумената.

 

У даљем току форума говорила је Данијeла Бобић из Програма Уједињених нација за развој (УНДП) која са одушевљењем говорила о Прокупљу као центру Топличког округа наглашавајући да је то јако леп и многољудан град, најлепши који је на југу Србије видела, који има велику перспективу за развој.

Глобални друштвени развој преставља заправо развој локалних малих средина, напредовање људи, то је уједно и економски развој и све оно што спречава депопулацију, одливање људи у веће средине, а све у циљу постизања крајњег циља – делокализације и приближавање Европи и свету, истакла је Данијела Бабић.

Говорећи о изради стратешких докумената за развој града Прокупља Александар Маринковић из Сталне конференције градова и општина (СКГО) је подвукао да се поменути пројекат спроводи уз подршку Словачке Владе путем Уједињених нација (УН), а да га спроводи Стална конференција општина и градова у Србији.

 

Ради се о другој фази пројекта у коју је укључено шест локалних самоуправа широм Србије, односно Прокупље и Блаце из Топличког округа, казао је Маринковић и нагласио да ће план бити израђен до марта следеће године.

Према његовим речима веома је битно укључивање свих заинтересованих људи у процес планирања који би заједно са стручњацима заправо чинили „Партнерски форум“ као консултативно тело које се успоставља за потребе припреме и праћења спровођења дугорочних планских докумената од значаја за развој једног града, општине, локалне самоуправе.

Партнерски форум би требало да укључи представнике локалне заједнице, приватног и цивилног сектора, при чему коначни списак учесника, односно списак за позивање на састанке Партнерског форума треба да произађе из анализе заинтересованих, казао је Маринковић.

 

Он је истакао да је овај први састанак Партнерског Форумa практично само почетне консултације за израду Плана развоја Прокупља па су стога добро дошле сугестије и предлози свих становника нашег града.

Милош Костић координатор за израду Плана развоја Прокупља до 2028. године је овом приликом приказао све до сада урађено на  плану израде потребних стратешких докумената. Тако је нагласио да су прве активности на изради плана почеле у децембру прошле године, а да ће до краја јуна ове 2021. године доћи до завршне  анализе укључивања шире друштвене заједнице у израду плана развоја.

Како је истакао Костић план развоја ће бити финализиран у септембру месецу, да би у децембру био и јавно презентован како би се његово усвајање догодило на некој од последњих овогодишњих седница Скупштине Града Прокупља.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*