Одржана манифестација „Дани поља кукуруза“

Пољопривредно стручна служба у Прокупљу, на огледном пољу у Тулару надомак Прокупља, организовала је манифестацију „Дани поља кукуруза“. Овом традиционалном скупу ратара, присуствовао је и заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић са сарадницима, као и пољопривредници из Тулара, Мађара, Конџеља, Белољина, Дреновца, Мале Плане и других околних села, професори Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“, као и запослени у Одељењу за пољопривреду из Житорађе и Блаца.

Семенске куће „PIONEER“ и „ AS“ из Београда, „KWS” из Бечеја и „BC“ из Загреба, представиле су резултате 25 хибрида кукуруза.

-Добро је што Пољопривредно стручна служба организује овакве манифестације на којима прокупачки пољопривредници могу на лицу места да виде приносе пољопривредних култура. Данашње окупљање била је прилика да ратари виде какве приносе, уз примену агротехничких и других мера, дају поједини хибриди кукуруза, изјавио је Пауновић и додао да је добро што су пољопривредници у великом броју показали интересовање за једну овакву манифестацију.

Саветодавац за ратарство у ПСС, Радован Бјелица, истиче да су на данашњој манифестацији ратари могли да се увере шта за овај део Србије значи прави одабир хибрида.

-На огледном пољу од 3,5 хектара, произвођачи кукуруза су се уверили шта значи благовремена примена агротехничких и заштитних мера, наводњавање и прави одабир хибрида. Због високих температура у јулу и августу, очекује се да просечан род кукуруза по хектару буде 4.000 до 4.500 килограма, изјавио је Бјелица и додао да се почетак бербе ове ратарске културе очекује за неколико дана.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*